Saláta öntetek Fördős Zé konyhájából

Kategória: receptek | 2016.05.03. 18.57 | Módosítva : 2016.05.15. 17.22

A saláta lelke az öntet. Fördős Zé néhány örök klasszikus készítését mutatja meg. Ezersziget, mézes-mustáros, görög öntet, neked melyik lesz a kedvenced?

Egy friss, roppanós retek, néhány salátalevél, harsogó paprika: a salátának való kiváló minőségű zöldségeket, alapanyagokat piacon vagy bioboltban, a sarki zöldségesnél is be tudjuk szerezni. A saláta lelke azonban az öntet, Fördős Zé, az Electrolux gasztroblogger partnere szerint. A konyhakész, bolti salátaöntetek helyett érdemes  otthon, frissen elkészíteni a salátaöntetet, hiszen nagyon gyorsan összedobhatjuk őket. A salátaöntetek elkészítésének alapvetően két, különböző módja van. Az egyik, amikor minden hozzávalót egy jól zárható befőttesüvegbe, vagy csatos üvegbe teszünk és alaposan összerázunk. Ez nagyon praktikus minden olyan helyzetben, amikor a saláta összeállítítása és elfogyasztása nem azonos helyen történik. Például egy kerti grillparty, vagy  piknik előkészületeinél nem azonnal fogyasztjuk el általában a salátát. Ha ugyanis az öntetet rápakoljuk a salátára, a összeesnek pár órán belül az öntettől. Ha azonnal megesszük a salátát, akkor egy keverőtálban habverő segítségével keverjük össze a hozzávalókat homogén öntetté.

Íme néhány örök klasszikus öntet receptje!

Ezersziget öntet

Hozzávalók:
    100 ml ketchup
    50 ml tejszín
    60 g natúr joghurt
    1 roppanós csemege uborka
    1 gerezd fokhagyma
    1/4 citrom leve
    só, bors

Egy keverőtálban habverő segítségével alaposan elkeverjük a ketchupot, a tejszínt, és a joghurtot. A fokhagymát egy mozsárba tesszük és kevés sóval pépesre zúzunk, majd az öntethez adjuk. A csemege uborkát apró kockákra vágjuk és a tálba tesszük. Belefacsarjuk a citromlevet, kissé megsózzuk, megborsozzuk és alaposan összekeverjük.

Mézes-mustáros öntet

Hozzávalók:

    110 ml olívaolaj 
    3 ek fehérborecet 
    1 ek méz 
    2 ek angol mustár 
    só, bors 

Keverőtálba tesszük a mustárt, mézet és alaposan elkeverjük habverővel. Az olívaolajat először cseppenként, majd vékony sugárban a mustáros alaphoz adjuk, miközben folyamatosan keverjük. Ha a mézes-mustáros keverék szépen felvette az olívaolajat, akkor hasonló szisztémával hozzáadjuk a fehérborecetet. Végül adunk hozzá egy kis frissen őrölt borsot és keverünk rajta egy utolsót.

Görög öntet

Hozzávalók:

    60 ml görög joghurt 
    60 ml olívaolaj 
    2 ek citromlé 
    1 ek feta sajt 
    1 gerezd fokhagyma 
    1/2 tk oregánó 
    só, bors 

Keverőtálban összekeverjük a görög joghurtot, az olívaolajat, a citromlét és az oregánót. A fokhagymát egy kis só hozzáadásával pépesre zúzzuk egy mozsárban, majd a keverékhez adjuk. Belemorzsoljuk a feta sajtot, borsozzuk és alaposan elkeverjük.