Quiche Lorraine recept

Kategória: receptek | 2025.10.31. 20.11 | Módosítva : 2025.12.14. 18.10

A Quiche Lorraine alapreceptje minden esetben egy sós, vajas omlós tészta (pâté brisée), amit nehezékkel, töltelék nélkül elő kell sütni. Erre azért van szükség, mert így a tészta omlós marad, nem áztatja el a töltelék. A töltelék alapesetben tejszínből/tejből és tojásból áll össze, ezt lehet aztán variáéni, a Quiche Lorraine esetében például sajttal és baconnel.

Hozzávalók 6 főre

Tészta:
    • 200 g liszt
    • 100 g vaj
    • 2 tojás
    • frissen reszelt szerecsendió
    • ½ teáskanál só
    • őrölt fekete bors

Töltelék:
    • 1 fej vöröshagyma
    • 200 g bacon
    • 2 tojás
    • 250 g tejföl
    • 150 g reszelt sajt
    • só és bors
    • kevés szerecsendió

Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk lisztezett felületen, majd fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük néhány órán át. A töltelékhez a hagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és a baconnel együtt megpirítjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejföllel és a reszelt sajttal, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. 

A pihentetett tésztát kinyújtjuk lisztezett felületen, majd kivajazott piteformába fektetjük. Villával megszurkáljuk az alját. Rátesszük a megdinsztelt hagymát és a megpirított bacont, majd ráöntjük a tojásos masszát. 230 °C-on, légkeverés + alsó sütés programon, az első szinten, kb. 50 percig sütjük, amíg a quiche aranybarnára sül.

Markabolt.hu Tipp: A hagyma helyett használhatunk póréhagymát is – az íze lágyabb, de remekül illik a sós töltelékhez. Minél keményebb, érettebb sajtot használunk, annál karakteresebb lesz a quiche íze.