A Quiche Lorraine alapreceptje minden esetben egy sós, vajas omlós tészta (pâté brisée), amit nehezékkel, töltelék nélkül elő kell sütni. Erre azért van szükség, mert így a tészta omlós marad, nem áztatja el a töltelék. A töltelék alapesetben tejszínből/tejből és tojásból áll össze, ezt lehet aztán variáéni, a Quiche Lorraine esetében például sajttal és baconnel.
Hozzávalók 6 főre
Tészta:
• 200 g liszt
• 100 g vaj
• 2 tojás
• frissen reszelt szerecsendió
• ½ teáskanál só
• őrölt fekete bors
Töltelék:
• 1 fej vöröshagyma
• 200 g bacon
• 2 tojás
• 250 g tejföl
• 150 g reszelt sajt
• só és bors
• kevés szerecsendió
Elkészítés
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk lisztezett felületen, majd fóliába csomagolva a hűtőben pihentetjük néhány órán át. A töltelékhez a hagymát meghámozzuk, vékony szeletekre vágjuk és a baconnel együtt megpirítjuk. Egy tálban összekeverjük a tojásokat a tejföllel és a reszelt sajttal, majd sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk lisztezett felületen, majd kivajazott piteformába fektetjük. Villával megszurkáljuk az alját. Rátesszük a megdinsztelt hagymát és a megpirított bacont, majd ráöntjük a tojásos masszát. 230 °C-on, légkeverés + alsó sütés programon, az első szinten, kb. 50 percig sütjük, amíg a quiche aranybarnára sül.
Markabolt.hu Tipp: A hagyma helyett használhatunk póréhagymát is – az íze lágyabb, de remekül illik a sós töltelékhez. Minél keményebb, érettebb sajtot használunk, annál karakteresebb lesz a quiche íze.