A gőzben sütött kenyér titka, hogy kívül tökéletesen ropogós, belül pedig puha és levegős marad. Az AEG SteamPro sütő segítségével ez a textúra otthoni körülmények között is elérhető.
A gőznek köszönhetően a kenyér egyenletesen átsül, fényes, ropogós héjat és selymesen puha belsőt kapunk.
Hozzávalók
500 g teljes kiőrlésű liszt
500 g finomliszt
600 ml langyos víz vagy langyos tej
1 csomag friss vagy szárított élesztő
1 teáskanál só
Elkészítés
Körülbelül fél csésze lisztet félretesszünk a formázáshoz. A többi hozzávalót a dagasztógép táljába tesszük, és a dagasztófejjel addig keverjük, amíg a tészta össze nem áll. Ezután a tésztát üveg vagy műanyag kelesztőtálban, AEG SteamPro sütő tészta kelesztőprogramján 1 órán át kelesztjük.. A lisztezett munkafelületen a megkelt tésztából cipót formázunk. A tetején négy hosszanti csíkot vágunk, majd sütőtálcára helyezzük. Végül a gőzsütőben 210 °C-on, 1-es gőzfokozaton körülbelül 45 percig sütjük.
Markabolt.hu Tipp: A vizet tejjel vagy íróval is helyettesíthetjük, ha világosabb, puhább bélzetű kenyeret szeretnénk.