Az a csodálatos marhaszték

Kategória: receptek | 2016.11.10. 16.58 | Módosítva : 2016.11.10. 17.01

Milyen a tökéletes marhaszték? Ellenállhatatlanul lágy, puha textúrájú, ízlelőbimbókat kényeztető aromákkal dús.  Készülhet bélszínből, ha angolosan vagy közepesen átsütve szereted. Ha inkább jól átsütve ennéd, válassz marhaszegyet, mert az nem szárad ki sütéskor. De mindenképpen fűszerezz gazdagon!


Rozmaringos-fokhagymás marhafilé

Hozzávalók 4 főre

700-800 g hátszín,  vagy marhafilé, egyenként legalább 3 cm vastag szeletekben
1 gerezd fokhagyma szeletelve
1 szál rozmaring
2 levél zsálya
Extra szűz olívaolaj
Csipet só és bors

Tegyük a húst, a fokhagymát, a rozmaringot, zsályát, borsot és olívaolajat egy vákuumtasakba, vákuumozzuk le, majd süssük két órán keresztül Vital programon 60-65 °C-on. A gőztartályba 800 ml vizet tegyünk. Amikor megsült, vegyük ki a húst, és itassuk le a nedvességet a felszínéről egy papírtörlővel. Grillezzük vagy süssünk barna kérget rá a serpenyőben, vagy grillrácson. Vágjuk szeletekre, helyezzük a tányérra majd szórjuk meg sóval és olajjal.

A sztéksütés aranyszabályai

1. Soha ne használj villát, vagy más szúrós eszközt sütéskor, mivel a megszúrt hús kiengedi az értékes nedveket. Hagyd pihenni a steak-et legalább az elkészítési idő feléig, így az értékes szaftok és nedvek tovább tökéletesítik a sültet.

2. Sózd be a sztéket 45-60 perccel grillezés előtt. Így lesz idő, hogy a só és az aromák alaposan átjárják húst. A hús zamatos lesz, miközben kívül ropogós kérget kap.

3. A vastagabb húsokat alacsonyabb hőfokon kell sütni, mert különben kívül megéghet, belül pedig nyers maradhat.

4. A marhát rengeteg ízzel párosíthatjuk és nyugodtan kísérletezhetünk a fogásokkal. A fokhagyma, karamellizált hagyma, vörösbor, kakukkfű, rozmaring mind klasszikus ízesítők, melyekkel kiemelhetjük a marhahús ízét. Emellett a szójaszósz, a gyömbér, a bazsalikom, cayenne-bors, mustárpor, curry és zsálya is elképesztő fűszerek, melyeket érdemes kipróbálni, hogy a megszokottól eltérő ízeket
kapjunk.

5. Van néhány trükk, amivel ellenőrizhetjük a szték hőfokát, anélkül, hogy felvágnánk, de a legbiztosabb módszer a húshőmérő.

6. Ne fordítsd meg a húst, ha az még kicsit odaragad a serpenyőhöz, mivel ez azt jelenti, hogy a szték nincs kész.