Így óvd meg alkalmi ruháid újszerűségét!

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok | 2018.12.31. 08.23 | Módosítva : 2018.12.31. 17.01

Az AEG kutatásai szerint sokan ruháik 90%-át idő előtt kidobják, mert tönkremennek a nem megfelelő mosás és szárítás miatt. A kifakult, összement, megcsavarodott ruhák ideje lejárt!  Megfelelő ruhaápolással évekig megóvhatod ruháid újszerűségét. 

Gyakran összezavarnak a ruhacímkék? Az AEG azért találta ki a Ruhacímke projektet, hogy segítsen szemléletet váltani a ruhaápolásban. Ezért feltörekvő dizájnerekkel és ruhakészítőkkel dolgozva együtt az AEG K+F laboratóriumában közösen tesztelték a ruhacímkék útmutatóit a dizájner ruhákon – a legmodernebb mosó- és szárítógépekben.

Sokan nem tudják, hogy a ruhacímkén nem az ajánlott hőfok szerepel, hanem a maximálisan megengedett hőfok. Ha alacsony hőfokon mosod a ruhádat, azzal meghosszabbíthatod az élettartamukat. Ráadásul ezzel energiát is megtakaríthatsz: például a készülék 60%-kal kevesebb energiát használ fel egy 30 fokos mosási ciklus során, mint egy 40 fokos mosásnál. 

A kényes ruhák többsége a ruhacímke szerint „csak vegyileg tisztítható”. Bár a ruhák így valóban tiszták lesznek, a vegyi anyagok a ruhának és a környezetnek is árthatnak. Emiatt manapság egyre kevesebben vásárolnak ilyen anyagú holmikat. Azonban a modern technológiával működő készülékeknek és a kíméletes mosószereknek köszönhetően ma már otthon, a mosó-és szárítógépben is tisztíthatod (alacsony hőmérsékleten) a kényes holmikat. Ugyanakkor vannak olyan ruhák, amelyek valóban csak vegyileg tisztíthatók. Ezek többnyire olyan anyagból készültek, amelyek otthoni mosásnál összemennének vagy kinyúlnának, esetleg megváltozna a színük. 

Gyakran szerepel a ruhacímkén, hogy gépi szárítás helyett szárítsd a ruhát szabad levegőn. Ez azonban csak néhány ruhánál helytálló. Például az vízlepergető réteggel bevont outdoor ruhák visszanyerik a vízlepergető képességüket, ha gépben szárítod őket (a megfelelő programon). A legtöbb modern, a Woolmark által minősített készülékben már a selyem és gyapjú anyagú holmikat is biztonságosan száríthatod. 

Sokan azt hiszik, hogy akkor gondoskodnak legjobban ruháikról, ha kézzel mossák őket. Ezt tanulták a szüleiktől, és a ruhacímkéken is ez áll. Azonban ez mára a modern mosó- és szárítógépeknek köszönhetően megváltozott.  Ha kézzel mosod ruháidat, azzal időt és energiát pazarolsz. Ráadásul a szövetszálaknak is árthatsz, ahogy a kézi mosás során összedörzsölöd az anyagot. Válassz inkább kímélő programot a mosógépén, és állíts be alacsony hőfokot.