A tunéziai gyökerekkel rendelkező shakshuka Nevét az arab „keverék” szóból kapta, ami jól leírja a fogás jellegét: különféle hozzávalók együttesen adják a gazdag ízvilágot.
A shakshuka közel-keleti és észak-afrikai eredetű étel, főként tojásból és paradicsomos-zöldséges alapból készül. Észak-Afrikából eljutott Izraelbe és a mediterrán térség más részeire is. Az izraeli konyhában mára ikonikus reggeli és villásreggeli étellé vált, de az arab világ, és a török konyha is jól ismeri. Hagyományosan vasserpenyőben készítik, és friss kenyérrel tunkolják ki a paradicsomos-tojásos ragut. Az alaprecept egyszerű, számos változata ismert: egyes helyeken paprikával, padlizsánnal, burgonyával, kolbásszal gazdagítják. A fűszerezésben gyakran megjelenik a kömény, a paprika és a koriander. A modern változatokban egyre gyakrabban találkozhatunk friss zöldfűszerekkel, sajttal vagy magvakkal. Ha meguntad a lecsót, akkor ideje kipróbálnod a shakshukát!
Hozzávalók:
• 1 evőkanál olívaolaj
• 2 fej vöröshagyma, apróra vágva
• 1 piros chili paprika, kimagozva, finomra aprítva
• 1 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
• 1 kis csokor koriander, szára és levelei külön aprítva
• 2 konzerv koktélparadicsom
• 1 teáskanál kristálycukor
• 4 egész tojás
Tálaláshoz / díszítéshez:
• feta sajt
• pirított mandula
• gránátalma
• korianderlevél
• friss menta
• snidling
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt alacsony páratartalmú üzemmódban 160 °C-ra. Hevítsük fel az indukciós főzőlapon az étolajat egy serpenyőben, majd dinszteljük rajta a hagymát, a chilit, a fokhagymát és a koriandert néhány percig, amíg megpuhulnak. Keverjük hozzá a paradicsomot és a cukrot, majd főzzük 8–10 percig, amíg besűrűsödik. Egy evőkanál hátával alakítsunk ki 4 mélyedést, és üssünk mindegyikbe egy tojást. Tegyük a serpenyőt előmelegített sütőbe 10 percre, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad. Szórjuk meg tört fetával, pirított mandulával, gránátalmával, durvára vágott korianderlevelekkel, friss mentával és snidlinggel – vagy válasszunk saját ízlésünk szerinti feltétet.
Markabolt.hu Tipp: Az AEG sütők és főzőlapok precíz hőszabályozásának köszönhetően könnyű elérni, hogy a fehérje megszilárduljon, de a sárgája krémes maradjon – pont ahogy a klasszikus shakshukához illik.