Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Trendi étkek a tányérunkon

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok | 2012.03.21. 12.27 | Módosítva : 2012.03.23. 09.37

 

Egy, a World’s 50 Best Restaurants Academy tagjai között végzett felmérés megmutatta, hogy a következő két év leguralkodóbb trendje a lokális alapanyagok felhasználása lesz. Ezek a vásárlók szerint nemcsak finomak és egészségesek, de környezet kímélőek is. Csökkentik a szállítás során a légkörbe jutó szén-dioxid mennyiségét, valamint fejleszthetik az adott térséget, hiszen az alapanyagok árát közvetlenül a helyi termelők kapják meg.
 
A következő vonalat a bisztró stílusú éttermek képviselik, ahol az autentikus “talponálló-hangulat” mellett kellemes környezetben élvezhetjük a pult mögül felszolgált helybéli ételeket és italokat.
 
A bisztró-éttermeket mellett helyet kapnapk majd a slow-food vendéglátók is. A stílus hívei úgy érzik, a világ túl gyors, ezért ideje váltani: adjunk időt magunknak mindenre. Az ételek lassú, komótos elfogyasztására közben beszélgessünk egy jót, igyunk finom az adott régióból származó borokat úgy, mintha éppen 100 évvel ezelőtt élnénk.
 
Szintén előre törnek az utcai kifőzde-jellegű éttermek, ahol kellemes hangulatban, kedves kiszolgálás mellett fogyaszthatunk helyi, hagyományos ételeket baráti áron. Olyan ez, mintha egy pesti „Lacikonyhába” térnénk be egy jó sült kolbászra, vagy rántott szeletre.
 
Anne-Sophie Pic, a világ legjobb női séfje verseny nyertese elmondta: „Véleményem szerint a trend része lesz, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok minél kevesebb feldolgozásával, de azok újraalkotásával a maguk egyszerűségében kínáljuk az ételeket a vendégeknek, hogy igazán remek ízeket érezhessenek.”
 
A felmérés során arra kiderült, hogy a legújabb gasztronómiai trendek a skandináv országokból indulnak. !zt mutatja az is, hogy a Noma néven elhíresült dán éttermet két egymást követő évben is a világ legjobb éttermévé választották. A méltán híres Bocuse d’Or verseny dobogós helyezéseit pedig egy dán, egy svéd és egy norvég séf nyerte el.
Nyilvánvaló, hogy az északiak komolyan veszik a helyi alapanyagok fontosságát és a “kevesebb néha több” fogalmát. Elképzelhető, hogy itt az ideje, hogy elkezdjünk mi is “kicsiben” gondolkodni.