Ausztrál „cabbage rolls” – könnyű, citromos–baconös káposztatekercsek

Kategória: receptek | 2025.12.09. 18.26 | Módosítva : 2025.12.16. 09.44

Az ausztrál „cabbage rolls” egy egészen más stílusú étel, mint a mi töltött káposztánk: friss, nyers káposztalevelekbe tekerjük a tölteléket, citromos, kakukkfüves, enyhén füstös ízekkel és sokkal könnyedebb állaggal.

A citromos-baconös káposztatekercs sokoldalú fogás, amely nagyobb vendégségek alkalmával is jó választás lehet. Elkészítése nagyjából egy órát igényel. Önálló főételként is megállja a helyét, de húsételek mellé köretként is jól működik, melegen fogyasztható.

Hozzávalók
1 nagyobb fej (kb. 1,5 kg) káposzta
80 g vaj
150 g bacon
250 g darált sertéshús
1 vöröshagyma, apróra kockázva
1 tk kakukkfűlevél
1 citrom finomra reszelt héja
½ tk őrölt szerecsendió
fél liter csirkealaplé 

Elkészítés
Éles késsel óvatosan kivágjuk a káposzta torzsáját. A nagyobb és közepes leveleket leválasztjuk, a kisebb leveleket rajtahagyjuk a fejen. Egy nagy lábasban enyhén sós vizet forralunk, a káposztaleveleket blansírozzuk, majd jeges vízben lehűtjük, lehűlést követően lecsöpögtetjük. A fejen maradt kisebb leveleket vékonyra szeleteljük. 

Egy nagy, vastag aljú serpenyőben a vajat közepesen magas lángon megolvasztjuk, hozzáadjuk a szalonnát, és időnként megkeverve sütjük, amíg a zsír ki nem olvad. Hozzáadjuk a hagymát, és üvegesedésig sütjük, rátesszük a darált sertéshúst, és magas hőfokon  kb. 5 percig, pirulásig sütjük. Hozzákeverjük a vékonyra szeletelt káposztát, a kakukkfüvet, a szerecsendiót és a citromhéjat, majd addig főzzük, amíg a káposzta összeesik. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük hűlni.

A sütőt 150°C-ra előmelegítjük. A munkafelületen kiterítünk egy káposztalevelet, a vastag erezetet éles késsel kivágjuk. A levelek közepére egy-egy kisebb gombócnyi tölteléket teszünk, majd feltekerjük őket. A betöltött káposztaleveleket szorosan egymás mellé tesszük egy sütőtálba. Ráöntjük a csirkealaplét, lefedjük fóliával, és 30 percig sütjük, amíg teljesen átforrósodnak.