Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Virágbimbó a konyhában: az articsóka

Kategória: Konyhavarázs | 2015.06.02. 20.34 | Módosítva : 2015.06.02. 20.36

A három testőr Afrikában című Rejtő regényben Nagy Levin szerint úriember nem eszik articsókát vajas morzsával. Rácáfolva a megállapításra, csak azt mondhatjuk: az articsóka finom, karakteres zöldség, kifejezetten ízletes vajas morzsával.

Az articsóka szubtrópusi eredetű évelő bogáncsféle, valószínűleg Észak-Afrikából származik, ahol vadon is terem. Gyógyhatását már az ókorban is felfedezték, sok országban a növény levelét, virágát, sőt a gyökerét is felhasználják a gyógyászatban. Az articsóka az egyik leggazdagabb, legkiválóbb ízzel és szöveti szerkezettel rendelkező zöldség- és gyógynövény. A szúrós növényen fejlődik a nagy pikkelyszerű levelekből álló virágbimbó. Bár a virág pikkelylevelei keményeknek és durvának tűnnek, könnyen és jól párolhatóak.  A frissen szedett articsóka bimbó zsenge, hűtőben szedést követően maximum egy hétig tárolható. Megtisztítását követően pároláskor  citromlébe merítve megakadályozhatjuk a levelek bebarnulását. Vásárlás vagy a szedés után lehetőleg minél gyorsabban fogyasszuk el a növényt, és soha ne főzzük alumínium edénybe, mert ebben az esetben fémes ízű lesz az étel.

A belőle készült főzet remek vízhajtó, így a méregtelenítést és a máj, epe valamint a vese működését is elősegíti. Rendszeres fogyasztásával többek között C,-B és A vitamint is beviszünk szervezetünkbe, de található benne kálium, magnézium és foszfor is. A növény igen gazdag ballasztanyagokban, káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban és folsavban. A cinarin a fő hatóanyaga flavonoidokban gazdag. Ezek az antioxidánsok megakadályozhatják a máj sejtek károsodását, védik a szervezetet a méreganyagokkal szemben.

A konyhában az articsókát sütve, párolva vagy főzve is elkészíthetjük, ha pedig a piacon vásároljuk meg a növényt, érdemes a kisebb darabokat választani. A puha articsóka levelek kötetként, salátaként,  különböző szószokkal, öntetekkel fogyaszthatók. Ha friss articsókához jutunk, érdemes elkészíteni az olaszok egyik kedvencét, a carciofini sott’olio-t, ami megfőtt articsókadarabok babérlevéllel, egész borssal fűszerezve és olívaolajjal felöntve.

Az AEG S74010KDWO szabadonálló hűtőgépében biztos találni fogsz egy zugot a friss articsóka tárolásához. Ne feledd, legfeljebb egy hétig tárold a friss articsókát hűtőben. Ha a levelek nem fényes-kemények, nem szúrósak, inkább válassz másikat!