Ha desszertet, vagy vendégváró finomságot keresel a forró nyári délutánokra, akkor érdemes megismerkedned ezzel az ausztrál recepttel. Szemet gyönyörködtető, édes és a desszertben felhasznált mézes ropogós (amit törökmézként tüntetünk fel) igazán emlékezetessé teszi.
Bár méricskélni kell a hőfokot és nagyon figyelni az állagokra, néhány perc alatt összeállíthatjuk ezt a látványos desszertet, ráadásul a sütőt sem kell használnunk hozzá.
Hozzávalók 6 főre
Alap:
• 1 kg jó minőségű vaníliafagylalt
• 1 doboz (kb. 125 g) friss áfonya
• 6 db tölcsér (ostyatölcsér)
Törökméz:
• 415 g kristálycukor
• 75 g víz
• 150 g glükózszirup (vagy helyette világos méz + kukoricaszirup egyenlő arányban)
• 65 g méz
• 18 g szódabikarbóna (átszitálva)
Sós vajkaramell öntet:
• 300 g kristálycukor
• 50 g víz
• 200 ml habtejszín (min. 30%)
• 50 g sós vaj (kockákra vágva)
Elkészítés
A törökmézhez egy 20×20×5 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral (alját és oldalát is). Egy mély lábasba tegyük fel a vizet, a glükózt, a mézet és a cukrot. Forraljuk fel közepes-magas hőfokon keverés nélkül, mert ha megkeverjük, kikristályosodik. Hőmérővel mérjük, és amikor eléri a 160 °C-ot, vegyük le a tűzről. Azonnal adjuk hozzá a szódabikarbónát, és gyorsan, de alaposan keverjük el, hogy a buborékosodás egyenletes legyen. Azonnal öntsük az egészet az előkészített formába. Ne mozgassuk és ne ütögessük meg! Hagyjuk szobahőmérsékleten megszilárdulni kb. 1 órán át. Ha kihűlt, törjük apró darabokra.
A sós vajkaramell öntethez egy vastag falú lábasban keverjük össze a cukrot és a vizet, majd közepes-magas hőfokon kezdjük el főzni. Addig főzzük (keverés nélkül), amíg a cukor mély aranybarna színt nem kap és eléri a 170 °C-ot. Vegyük le a tűzről, óvatosan öntsük hozzá a tejszínt (fröcskölhet!), majd keverjük el. Ha a cukor szilárdulna, tegyük vissza a főzőlapra, és addig kevergessük, amíg ismét egynemű lesz. Végül adjuk hozzá a vajat, és keverjük el, amíg teljesen felolvad. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.
Markabolt.hu Tipp: Tálaláskor a mézes ropogóst törjük össze. A vaníliafagylaltot egy hideg tálon vagy nagy tálalótányéron halmozzuk fel, a közepében alakítsunk ki egy mélyedést. Szórjunk bele mézes ropogóst és áfonyát, majd egy lapát segítségével óvatosan keverjük át. Kanalazzuk az egészet ostyatölcsérekbe, majd ízlés szerint szórjunk a tetejére még törökmézkockákat. Locsoljuk meg a sós karamell öntettel a fagyigombócokat.