Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
Bankkártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott bankkártyák

Téli vitaminbomba a cékla

Kategória: Konyhavarázs | 2016.01.10. 18.17 | Módosítva : 2016.01.10. 18.19

A cékla amellett, hogy kedvelt természetes színezőanyag, csökkenti a vérnyomást, és akár még a cukrot is helyettesíthetjük vele süteményeinkben. Főzve, grillezve, salátában egyaránt kiváló, ráadásul szinte egész évben szezonja van.

A szláv és skandináv népek már a 16. században gasztronómiai különlegességként tekintettek a céklára. Leves, saláta, savanyúság is készüt belőle. A vitaminban gazdag, színében is különleges zöldséget mi, magyarok is szeretjük főzve, sütve, párolva, sőt, még nyersen is! A cékla levele is ehető, így gazdagítható vele a spenótfőzelék, vagy bármely zöldsaláta.

Napi egy pohár friss céklalé csökkenti a szélütés és szívroham kialakulását is. Gazdag ásványi anyagokban és sókban, amire a téli hónapok során különösen nagy szükségünk van. Zsírégető hatású, így diétába könnyen illeszthető. Mivel természetes kártevője nagyon kevés van, így növényvédőszerek nélkül is jól termeszthető. Emiatt biokertészetek állandó és biztos zöldsége!

Nyersen fogyasztva tudja szervezetünk a legtöbb vitamint hasznosítani belőle.  Hogy minél tovább élvezhessük frissességét, sötét, hűvös helyre tegyünk, a hűtőszekrény zöldségfiókjában akár hetekig tárolható. Sütőben sütve a céklából is könnyedén ízletes és mutatós köretet varázsolhatunk az asztalra, akár kacsához, akár más sült húshoz is kiváló kísérő. Serpenyőben egészséges nassolnivaló készülhet olivaolaj felhasználásával. Néhány perc alatt készül el a ropogós  céklachips. További érdekes felhasználási módja a cékla édes alapízét használja ki. A csokoládés brownie-kba felerészben kiváltva a cukrot, bátran reszeljünk nyers céklát!

A céklát főzhetjük, piríthatjuk vagy párolhatjuk, de püréként vagy nyersen is nagyon finom. Amikor főzzük vagy pároljuk a céklát, akkor érdemes hosanna méretű darabokat választani, hogy egyszerre puhuljanak meg. A cékla - hasonlóan a burgonyához - akkor készül el, amikor már puha (fogpiszkálóval ellenőrizhető), de még feszes, és nem repedt szét. Ha hámozzuk a céklát, vegyük figyelembe, hogy a cékla természetes színezőanyaga pillanatok alatt beszínezi ujjainkat.