Táblás csokoládé házilag

Kategória: Konyhavarázs | 2023.05.07. 11.06 | Módosítva : 2023.05.19. 19.13

Szuper gasztroajándék, de minőségi desszerthez is kiváló a házi táblás csokoládé. A mutatós finomság számos ízkombinációban készíthető. Receptünk alapján a különleges diós-aszalt gyümölcsös és az izgalmas chilis-sáfrányos változatot is mindenképpen próbáljátok ki.

Hozzávalók

40 dkg étcsokoládé
1 marék dió
5 dkg aszalt gyümölcs (sárgabarack, vörösáfonya, feketecseresznye)
½ tk. nagyszemű tengeri só
½ tk. finomra vágott szárított chili
1 csipet sáfrány

Elkészítés

A csokoládé készítés első lépéseként felaprítjuk a gyümölcsöket. A táblás csokoládénk minősége attól fog függni, hogy milyen kakaótartalmú az alapanyagnak használt csokoládénk, ezért válasszunk minél jobb minőségű, magas kakaótartalmú csokoládét! A diót és az aszalt gyümölcsöket apró darabokra aprítjuk és felhasználásig félretesszük.

30 dkg apróra vágott csokoládét vagy csokoládépasztillát vízgőz felett, vagy indukciós főzőlapunk legalacsonyabb fokozatán a főzőlapra helyezett serpenyőben felolvasztunk. Amikor felolvadt, levesszük a tűzhelyről, azonnal hozzákeverjük a maradék felaprított csokoládét, és addig keverjük, amíg ez is felolvad (de már nem melegítjük tovább). Ezzel lehűtjük a csokoládémasszát, azaz temperáljuk. Addig hűtjük folyamatos kevergetéssel, amíg 31-32 fokosra hűl, így amikor megszilárdul, szép fényes lesz. A folyamatos kevergetést tényleg komolyan kell vennünk, mert ha odakap a massza, akkor élvezhetetlenné válik a csokoládé. 

Egy tiszta, száraz tepsire öntjük a csokoládét és spatulával a kívánt vastagságban szétterítjük. Megszórjuk a kiválasztott feltétekkel és a hűtőbe tesszük, amíg teljesen megdermed a csokoládé. A hűtőből kivéve feldaraboljuk, és becsomagoljuk.

Markabolt.hu Tipp: Ha Electrolux vagy AEG indukciós főzőlapot használsz, nincsen szükséged vízfürdőre, akár a főzőlapon is hevítheted a csokoládét.