Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Szilveszteri gasztrotipp: készíts bólét!

Kategória: Konyhavarázs | 2013.12.30. 08.36 | Módosítva : 2013.12.30. 08.45

Mi nem hiányozhat egy szilveszteri buliból? Virsli, pezsgő és természetesen bólé. A bólé gyümölcs, szeszes ital és cukor felhasználásával készített hűtött ital. Biztos lehetsz benne, hogy idén sem hagyhatod ki, így a legjobb, ha Te készíted el. Kis időráfordítás, nagy siker!

A bólé egy angol tengeri győzelemnek köszönheti létét: Rodney admirális 1782-ben San Domingo közelében tönkreverte a francia flottát. Az admirális a fényes győzelmet emlékezetes puncspartival kívánta megünnepelni, ám nem találtak akkora hordót, amelyben az ünneplő közönség számára az italt megkeverhették volna. ĺgy a sziget egyik villájának medencéjét tisztíttatta ki, s ebbe töltötték bele az összetevőket: 4 tonna vizet, 600 üveg konyakot, 600 üveg rumot, 1200 üveg malagát, 600 font cukrot, 2600 db narancsot, citromot, több száz szerecsendiót. Azt nem jegyezték fel a történelemkönyvekbe, vajon hány ember megvendégeléséve volt alkalmas ennyi ital, de szomjasak biztos nem voltak a csatában megfárdat angol tengerészek.

A bólé szavunk a német Bowle (puncsos tál) és az angol bowl (tál) szóból eredeztethető. A germán nyelvek mellett a latinból is megőrizte a bulla kifejezésünk, melynek alapjelentése vizestömlő, hólyag volt. Ennyi nyelvtörténet is elég hozzá, hogy megjegyezzük: a bólét illik egy hatalmas tálban felszolgálni, hogy mindenki kedvére meríthessen belőle.

A bólét a XVIII. század óta sokfelé sokféleképpen készítik, a lényeg, hogy valamilyen tömény szeszes ital, bor és/vagy pezsgő, cukor és gyümölcs legyen benne. Az ezerféle változat ellenére a bólét is el lehet rontani. Mivel?

1. Válassz vezető ízt! Bár a bólé eleve egy hatalmas ízkavalkád, ha túl sok ízt kutyulsz össze, könnyen ihatatalanná válik. A bólé ínycsiklandó ízletességét a friss gyümölcsök adják,
2. Tálald bóléhoz illően! Ha belépünk egy szilveszteri mulatságba, rögtön tudni fogjuk, hol a bólé, hiszen ezt mindenki megkóstolja. Hatalmas üvegtálban, az asztal közepén a helye!
3. Hagyd állni! Minél többet érik a szeszben a gyümölcs, annál ízesebb (és annál veszélyesebb) lesz a bólé. Érdemes legalább egy fél napra, vagy egy egész éjszakára hűtőbe tenni.
4. Ne cukrozd túl! Ha túl édes a bólé, sajnos, nem fog fogyni, így fontos, hogy készítéskor belekalkuláld a hozzáadott cukormennyiségbe a gyümölcsök, a szeszes italok cukrosságát. Ha befőttet is teszel a bóléba, szinte biztosan elhagyhatod a cukrot, elegendő lesz a gyümölcsbefőttből a tálbe kerülő cukor az édesítéshez.
5. Csak tálaláskor add hozzá a pezsgőt! A pezsgő csak a tálalóasztalon kerülhet bele a tálba. A pezsgő pukkantás és bóléba öntés szertartásával ráadásul kellőképpen rá is irányíthatod a figyelmet a mintegy 10-20 perces konyhai előkészítéssel előállított finomságra, ha nem indul be a buli. Ha kellőképpen nagy a tál, meg is lesz az elismerés, úgyhogy érdemes rászánni az időt.

Készíts alkoholmentes bólét! Alkoholmentes változatot is készíthetsz a gyermekek és a sofőrök örömére. Nem is kell mást tenned, mint egyszerűen kihagyni a szeszt és alapként narancslevet vagy ananászlevet tenni a tál aljára.  Ehhez jöhetnek a gyümölcsök, majd tálaláskor egy üveg kölyökpezsgővel nyakonöntve tökéletes lesz az alkoholmentes bólé. BUÉK!