Pite kacsaraguval töltve gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2020.12.19. 16.59 | Módosítva : 2020.12.29. 18.08

Az angolok tradícionális étele a pite (pie). Velünk ellentétben, nem desszertként, hanem főételként eszik a pitét, hiszen többnyire húsos zöldségraguval töltik meg a vajas tésztát. Electrolux gőzsütőben aranybarmára sül a ropogós tészta. 

Hozzávalók (4 személyre)

20 dkg pecsenye kacsamáj,
10 dkg gomba,
10 dkg fagyasztott zöldborsó,
2 db pecsenye kacsamell (bőrös),
1 dl brandy,
3 dl alaplé vagy húsleves,
1 csomag vajas leveles tészta,
1 kis fej vöröshagyma,
3-4 gerezd fokhagyma,
1 ág friss rozmaring,
3-4 ág friss kakukkfű,
1 teáskanál paradicsompüré,
1 csapott evőkanál liszt,
1 tojás,
só, bors

Elkészítés

Elsőként gombás-zöldborsós kacsaragut készítünk. Ehhez a kacsamell bőrét eltávolítjuk, és kis darabokra vágjuk. Közepesen forró serpenyőben kisütjük a zsírját, majd a ropogós töpörtyűt félretesszük. A visszamaradt kacsazsír felét leöntjük, a maradékon pedig finomra vágott hagymát, és szeletekre vágott fokhagymát párolunk. A kacsamellet hosszában félbevágjuk, és kis kockákat vágunk
belőle. Beledobjuk a serpenyőbe és a hagymákkal együtt tovább pirítjuk. Friss rozmaringgal és kakukkfűvel ízesítjük, majd sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a kockára vágott kacsamájat. Meglocsoljuk a brandyvel, végül pedig finomra vágjuk a töpörtyűt, és ezt is a serpenyőbe szórjuk. A kacsaraguhoz hozzáadjuk a friss gombát és a fagyasztott zöldborsót, majd az egészet 4-5 perc alatt készre pároljuk.

A vajas levelestésztát kiterítjük, és akkora darabot vágunk belőle, amellyel ki tudjuk bélelni pitesütő formánkat. A tésztát óvatosan eligazítjuk az edény alján és oldalán, majd a felesleges kilógó részeket eltávolítjuk (késsel a legegyszerűbb). A kacsaragut a formába kanalazzuk, és egy kanállal finoman letömörítjük.

 A serpenyőben felhevítjük a maradék kacsazsírt, majd a paradicsompürét lepirítjuk benne. Megszórjuk a liszttel, kicsit tovább pirítjuk, majd felöntjük az alaplével, és addig forraljuk, míg szép sűrű pecsenyelevet kapunk. A szafttal meglocsoljuk a kacsaragut, végül pedig az egészet lefedjük egy megfelelő méretűre vágott tésztalappal. A két tésztaréteget egy villával alaposan összetapasztjuk, a pite tetejére pedig tésztából kivágott levéldíszt teszünk. A pitét megkenjük felvert tojással, majd 180 fokon kb. 30 perc alatt készre sütjük, például egy Electrolux EZB3411AOX beépíthető sütőben.