Paprikalekvár

Kategória: Konyhavarázs | 2014.09.05. 21.23 | Módosítva : 2014.09.05. 21.27

Az Electrolux gasztrobloggere egy ízletes zöldséglekvár készítését mutatja be videóreceptjében. Tarts velünk és megmutatjuk, hogyan készül a paprikalekvár!

A paprikalekvár bármilyen ételbe használható, így pörköltek, levesek ízesítése mellett húsok pácolásához is kiváló. Pár kiskanálnyi elegendő a grillen, esetleg sütőben kisült húsok megkenéséhez. Alapanyaga a kápia paprika, mely a legfinomabb paprikafajta, édes, húsos, ropogós. Az egész nyarat felidézi, piros harsogó frissességével. Ha 10 kiló paprikát feldolgozunk, egész télre lesz darált paprikánk, ajvárunk, vagy éppen paprikalekvárunk.   

Kedvet kaptál egy kis nyáridéző ínyencséghez?

Hozzávalók:

6-7 db húsos kápiapaprika
Két közepes paradicsom
1 fej fokhagyma
0,5 dl olívaolaj
40 g cukor
1 csapott teáskanál pektin
30 ml vörösborecet
1 teáskanál só

A kápiapaprikát és egy fej fóliába csomagolt fokhagymát  sütőrácson süssünk 200 fokon kb. 30 percig, míg a paprikák héja helyenként megfeketedik. A magház és a magok eltávolítása után felaprítjuk, illetve egy részét a megtisztított fokhagymával összeturmixoljuk. A héjától megtisztított paradicsomot kevés olivaolajjal krémesre pépesítjük majd a kész krémet kezdjük főzni egy magasabb falú lábasban. A feldarabolt paprikát és a vékony karikára vágott chilit is adjuk hozzá. Majd cukrot a pektinnel, a borecettel és egy csipet sóval is forraljuk össze, és lassú tűzön fél óra latt  főzzük készre a lekvárt.  A paprikalekvárt  befőttes üvegben hagyományos módszerrel, vagy a sütőnk tartósító funkciója segítségével konzerváljuk.

A paprikalekvár videóreceptje az Electrolux Egy csipet inspiráció rovatában található meg, itt.