Nehéztüzérséggel a ráégett foltok ellen – a kerámia főzőlapok tisztítása

Kategória: Konyhavarázs | 2012.07.04. 15.18 | Módosítva : 2012.07.04. 15.31

Mind tudjuk, hogy főzés közben gyakran, még a legügyesebbek sem tudják elkerülni, hogy a mártás kifolyjon kevergetés közben, a lekvár az üveg mellé csöppenjen vagy a forró olaj szanaszét fröcsögjön. Mindez még kritikusabb, ha kerámia felületű főzőlapon történik. De mit tehetünk, ha már kész a baj?

Miután rátaláltunk a Márkabolt.hu-n álmaink tűzhelyére és végre hazavittük, biztosan vigyázni szeretnénk rá. Lássuk most, hogy milyen trükköket vethetünk be ennek érdekében.

Az első és legfontosabb trükk, hogy amint végeztünk a főzéssel és már kézmelegre hűlt a főzőlap, azonnal mossuk le az esetleges étel maradványokat és olajfoltokat, majd töröljük szárazra. Így megkímélhetjük magunkat a rászáradt foltok vakargatásától.
Ha nem voltunk elég szemfülesek, vagy a hosszadalmas főzőcskézés után már nem maradt lelki erőnk még a tűzhely takarításra is (lássuk be, hogy ez is megesik), akkor jöhet a nehéztüzérség.

A makacs, rászáradt foltok likvidálásához ideális választás a kerámialapos tűzhelyekhez kialakított kaparó eszköz. Használata során mindig fektessük rá teljesen a felületre a benne levő pengét, különben összekaristolhatjuk kerámia tűzhelyünket.
Ha túl drasztikusnak tűnik a fenti módszer, akkor is van megoldás!
Melegítsük langyosra a tűzhelyet, majd dörzsöljük át egy félbevágott citrommal. 5-10 percig hagyjuk hatni, majd mossuk le nedves szivaccsal és töröljük szárazra. Választhatjuk a gyógyszertári alkohol és egy csepp teafaolaj kombinációját is. Így a zsíros foltokat feloldjuk és egyúttal fertőtlenítünk is. Ha inkább a bolti szerekben bízunk, bőven találunk a nagyobb áruházak polcain is speciálisan e célra szolgáló tisztítószereket.

Néhány dolgot viszont semmiképpen ne csináljunk! A dörzsiszivacsot és a szemcsés súrolószereket már most felejtsük el! Örökre, hiszen ezek karcolják a kényes felületet.
Arra pedig mindig ügyeljünk, hogy a cukor és a só ne égjen rá a kerámia főzőlap felületére. Ezek akár úgynevezett kagylós felpattogzást is okozhatnak, ami visszafordíthatatlanul károsítja a kerámialapos tűzhelyet.

Tehát citromot a kézbe és indulhat a nagy tűzhely takarítás!

Ha még nem találtál rá a régóta áhított kerámialapos főzőlapra, nézz körül a Márkabolt.hu-n és biztosan rátalálsz legmegfelelőbb tűzhelyre.