Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Meddig jó egy tojás? Easy Tipp

Kategória: Konyhavarázs | 2014.10.08. 20.31 | Módosítva : 2014.10.08. 20.36

Vajon jó még a hűtőben hetek óta álló tojás? A tesztek szerint 7,2 fok felett a tojások átlagosan 4 hét után kezdenek megromlani. Ha határesettel állunk szemben, leginkább a szemünkre és az orrunkra hagyatkozhatunk. A fehérje frissen még fehéres, később teljesen átlátszóvá válik, de ha már szivárványos színeket vagy rózsaszín árnyalatokat fedezünk fel benne, akkor kezdhetünk szimatolni. Ha a tojás romlik, akkor az a szagán is érződni fog.

Az Eszterházy Károly Főiskolán tanítják a szállodai konyhák gyakorlatát: tojás felhasználása előtt vízbemerítéssel ellenőrizhetjük. Nincs más teendőd, mint fogni egy pohár vizet, és beletenni a tojást. Ha teljesen lesüllyed, és az oldalára fordul, akkor még friss. Ha lesüllyed, de állva marad, akkor még bátran megeheted, de ha a pohár tetején marad, akkor dobd ki inkább! Miért is? A tojás általában 3-5 hétig tartható el a hűtőben. A tárolás során a tojás lassan beszárad, és így a benne lévő légkamra nagysága növekszik. A héja tele van apró lyukakkal, amin a levegő bejut, így minél régebbi a tojás, annál több levegő jutott a héj belsejébe, és lebegni fog. A z Electrolux  szabadonálló és beépíthető hűtőszekrényeiben mindig megfelelő a páratartalom, hogy az élelmiszerek sokáig frissek maradjanak.

Tükörtojás, lágy tojás és egyéb nem kellően hőkezelt vagy nehezen hőkezelhető tojásétel (pl. sárgakrém), valamint majonéz készítésére kizárólag friss tojás használható fel. Ha ellenőrzöd a tojás frissességét, rengeteg bosszúságtól megkímélheted magad!