Marhaszegyes sercli recept

Kategória: Konyhavarázs | 2019.05.14. 19.53 | Módosítva : 2019.06.04. 15.31

A 2019 Gourmet Fesztiválon minden látogató megkóstolhatja az Electrolux Gasztroházban, helyben készült falatkát. Íme az ellenállhatatlan ízű szendvics receptje!

A kettévágott baguette-be kávépácban érlelt isteni szárított marhaszegy sonka kerül, amit ancho krémmel kenünk meg. Emellé zöld és piros chilivel, valamint pirospaprika olajjal megbolondított korianderes chimichurrit teszünk. A ropogós sercliket Electrolux gőzsütőkben készítjük, az ancho krémet pedig Explore 7 turmixgépben készítjük el, hogy tökéletesen krémes legyen.

Paprikás szendvics füstölt marhaszeggyel recept

Hozzávalók 
A bagetthez:
• 520 ml víz
• 700 g kenyérliszt (BL80)
• 15 g élesztő
• 18 g só
• 20 g cukor
• 10 g burgonyapehely
• 15 g vaj
• 1 mk aszkorbinsav
 
 A tetejére: 
• 1 db tojás
• 100 ml víz
• 100 g fehér mák
 
A chimicurrihoz:
• 40 g friss koriander
• 20 g friss petrezselyem
• 10 g friss oregánó
• 5 gerezd fokhagyma
• 25 g újhagyma
• 20 g palermo paprika
• 20 g hegyes erős paprika
• 4 g só
• 20 ml olívaolaj
• 2 tk paprikaolaj
• 40 ml vörösborecet
 
Az ancho pasztához:
• 100 g ancho paprika (szárított poblano)
• 50 g fokhagyma
• 50 g vöröshagyma
• 200 ml víz
• 25 g olajban eltett aszalt paradicsom
• 1 tk őrölt bors
• 25 g só
• 15 g barna cukor
• 1 tk szárított oregánó
 
Az összeállításhoz:
• 1 kg füstölt marhaszegy 
• 1 nagy marék tengeri spárga

Elkészítés
A serclikhez a langyos vízzel elkeverjük a lisztet, 12 órán át pihentetjük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, és dagasztógéppel 30 percen keresztül dagasztjuk egy Assistent robotgépben 4-es, 5-ös fokozaton (attól függően, mennyire kemény vagy lágy a tészta). Sütőben, kelesztő programon 25 percig kelesztjük a tésztát, majd lisztezett deszkán áthajtogatjuk és ismét kelesztjük. Ezt a folyamatot még háromszor ismételjük. A tésztát óvatosan kilapítjuk, 80 grammos bucikat formázunk, 30 percig pihentetjük őket, és kifliket formázunk belőlük. Ha a duplájára nőttek, tojás és víz keverékével megkenjük, majd megszórjuk fehér mákkal. 230 fokon, alacsony páratartalmú gőzprogramon sütjük 4 percig, végül hőlégkeverés programon újabb 6 percig. 

A chimicurrihoz a zöldfűszereket, a fokhagymát, az újhagymát és a magjaitól, ereitől megtisztított paprikákat apróra vágjuk. Az egészet alaposan összekeverjük, sózzuk, majd hozzáadjuk az olajakat és a vörösborecetet. A fokhagymát, a vöröshagymát és az ancho paprikát 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A paprikákat 3 perc után kivesszük, szárukat, magjaikat eltávolítjuk, leöntjük forró vízzel, és fél órán át áztatjuk. Ezután kevés áztatóvízzel, és az idő közben barnára sült hagymával, fokhagymával és a többi hozzávalóval egy Explore 7 turmixgépben 1-es fokozaton krémesre zúzzuk. Az elkészült ancho pasztával bekenjük a füstölt marhaszegyet. Hűtőbe tesszük, és 2-3 napon át hagyjuk érlelődni. Összeállítjuk a szendvicset: a kifliket megfelezzük, félbevágjuk, megpakoljuk a hajszálvékonyra szeletelt marhaszeggyel, dobunk rá egy teáskanál chimichurrit, és megkoronázzuk pár szál tengeri spárgával.