Lazac Wellington módra Electrolux sütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2018.01.31. 19.22 | Módosítva : 2018.01.31. 20.16

Bármelyik napot igazi ünneppé varázsol a lazac Wellington módra. A lazac mellett feketeerdei sonka és spenót az alapja a receptnek. Próbáld ki, örök kedvenccé válik, azonnal. 

A tésztába csomagolva megsütött  színhús Wellington első hercegéről kapta nevét. Az angol hadvezér egy ünnepi lakomán fogyasztotta a gombával és vajas leveles tésztában sütött bélszínt. Ez az étel már régebb óta létezett Franciaországban,  hagyományosan libamájpástétommal készült. A waterlooi győztes azonban nem kedvelte a libamájat, ezért gombával kérte a fogást. A napóleoni háborúk utáni bécsi béketárgyalásokról indult világhódító útra a fogás. A bélszínt Marton Adrien, az Electrolux  gasztrobloggere lazaccal helyettesítette. 

Hozzávalók
2 ek. olívaolaj
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
50 g fenyőmag
500 g spenótlevél
10 szelet feketeerdei sonka
só, bors ízlés szerint
1 ek. frissen facsart citromlé
1 csomag levelestészta
1 db tojássárgája
2 db 25 dkg-os lazacfilé, félbevágva (összesen 4 db filé)
 
Díszítésnek rozmaring és gránátalma mag

Elkészítés
Először a tölteléket állítjuk össze. Ehhez a fenyőmagot finom szeműre őröljük egy botmixer segítségével. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, megfuttatjuk benne a fokhagymát, ügyelve, hogy ne égjen meg. Hozzáadjuk az apróra tört fenyőmagot, és hagyjuk, hogy egy kicsit megpiruljon. Végül hozzáadjuk a spenótlevelet. Sózzuk, borsozzuk, és megfonnyasztjuk a leveleket. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt, egy kiterített folpack-ra egymás mellé helyezzük a feketeerdei sonkákat, úgy, hogy azok részben fedjék egymást.Erre jön a fenyőmagos-spenótos töltelék, úgy, hogy mindenhol egyenletesen beterítse a sonkaszeleteket. Ügyeljünk, hogy a felső részen 2 cm-t hagyjunk ki, különben tekeréskor kifolyna a töltelék.Ezután a lazacokat a töltelékre helyezzük. Sózzuk, borsozzuk, és meglocsoljuk frissen facsart citromlével. A folpack segítségével szorosan feltekerjük, és a fóliát szorosan elkötjük a két végén, majd 1 órára mélyhűtőbe tesszük.

Egy hőlégkeveréses Electrolux sütőt (például az AEG BES331110M beépíthető sütőt) előmelegítjük 200 fokra. A leveles tésztát kihajtogatjuk egy folpackra. A megdermedt lazactekercsről eltávolítjuk a fóliát, és rátesszük a levelestészta alsó szélére. Egy rétegben feltekerjük, majd az illesztésnél megnyomkodjuk, hogy biztosan úgy maradjon.

A maradék tésztából csillagokat formázunk, és ezzel díszítjük a tésztába tekert lazac tetejét. Megkenjük egy tojás sárgájával, majd hőlégkeverés programon, 200 fokon megsütjük 20-23 perc alatt.