Kókuszos cheesecake karamellizált ananásszal

Kategória: Konyhavarázs | 2021.02.13. 17.47 | Módosítva : 2021.02.20. 20.59

Ha egy igazán felejthetetlen, különleges tortát készítenél, akkor mindenképpen próbáld ki a kókuszos cheesecake receptjét. Ez a változat a klasszikus sajttortát karamellizált ananásszal és kókusszal teszi emlékezetessé. 

A recept elkészítési ideje körülbelül 1 óra 45 perc. A pihentetetés legalább 2 óra. 

Hozzávalók 20 cm-es kapcsos tortaformához

 A morzsához:

500 g cukrozatlan kókuszreszelék

100 g zabpelyhes keksz finomra őrölve

70 g olvasztott vaj

2 ek. barna cukor

A cheesecake-hez:

500 g Philadelphia krémsajt

100 g cukor

3 ek. liszt

3 tojás

200 ml kókusztejszín

 A tetejére:

4 szelet ananász

2 ek. barna cukor

1 ek. méz

10 ml rum

+ kevés vaj a sütőedény kikenéséhez

Elkészítés

Egy 20 cm átmérőjű kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és bekenjük vajjal. A tésztához a vajat a cukorral krémesre keverjük egy robotgépben. Alacsony fordulatszámon hozzákeverjük a kókuszreszeléket és a kekszet. Ha a tészta összeállt, lisztes kézzel az előkészített tepsi aljára nyomkodjuk, majd 160 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Gőzprogramon 20 percig sütjük, amíg egy kevés színt kap. Kivesszük, hagyjuk kihűlni, a sütőt pedig 150 fokra visszavesszük.

A krémsajtot robotgépben krémesre keverjük a cukorral. Egyenként hozzákeverjük a tojásokat, majd a lisztet is. Hozzáadjuk a kókusztejszínt, épp csak addig keverjük, amíg homogén lesz, hogy ne keverjünk bele levegőbuborékokat. A kekszalapra öntjük. A tortaformát vastagon beburkoljuk alufóliával, és egy forró vízzel teli hőálló tálba tesszük.

Így sütjük 170 fokra előmelegített sütőben, gőzprogramon 50 percig, amíg a sütemény közepe még rezgős marad. A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, kivesszük a formából, és legalább két órára, de jobb, ha egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás előtt az ananászt szeletekre vágjuk, a kemény közepét eltávolítjuk. Indukciós főzőlapon, közepes hőfokon egy serpenyőben felolvasztjuk a cukrot és a mézet. Hozzáadjuk a rumot és az ananászt, és addig hevítjük, amíg az ananász karamellizálódik, a leve sziruposra fő. Hagyjuk kihűlni, majd a torta tetején elrendezzük a szeleteket.