Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Egy csepp nyár az év minden napján

Kategória: Konyhavarázs | 2012.07.25. 15.16 | Módosítva : 2012.07.25. 15.28

Mindannyian szeretjük az ezer ízű lekvárokat és dzsemmeket. Amik akkor a legfinomabbak, ha magunk készítjük, így csempészve egy csepp napsütést az év zord napjaiba. Nézzük, mit kell tudnunk ahhoz, hogy a befőzés igazi öröm legyen és dolgunk végeztével ne csatateret hagyjunk magunk után a konyhában!

Megannyi gyümölcs várja nyáron, hogy kosarunkba kerüljön és felvidítsa a szürke hétköznapokat. Hiszen nincs is jobb a vasárnapi reggeli végén, mint egy szelet mosolygós lekváros kalács.

A befőzés során viszont jó, ha néhány dolgot szem előtt tartunk, hogy konyhánk, tűzhelyünk és konyhai kisgépeink sérülések nélkül ússzák meg az élményt.

Először nézzük a tűzhelyet: fontos, hogy mindig tiszta felületen kezdjük meg a munkát, hiszen hosszú időn át, nagy hőnek lesz kitéve. Így elkerülhetjük, hogy a korábbi szennyeződések eltávolítása a szükségesnél nagyobb erőfeszítésbe kerüljön.
Különösen fontos, hogy a lekvárba kerülő cukrot ne a tűzhelyen tegyük a fazékba -vagy legyünk óvatosak és szemfülesek-, mert az odakozmált apró szemcsék károkat okozhat, különösen a kerámia főzőlapok felületén.

Ha ez rendben, nézzük a főzőedényt! Válasszunk magas falú, nagy űrtartalmú fazekat, hogy megelőzzük a bugyogó lekvár kifutását vagy ránk fröccsenését.
Tipp: Időt és energiát spórolhatunk, ha egyszerre nagyobb adagot készítünk. Nem kell más, mint egy óriási fazék és egy praktikus tűzhely. Az Electrolux Inspiration professzionális indukciós főzőlapjának bridge funkciójával a szokásos főzőterületet megduplázhatjuk, így gyorsítva a munkát.

Egyes gyümölcsöknél (pl. sárgabarack, szilva, rebarbara, stb.) előfordul, hogy nagy, rostos darabok maradnak a főzetben. Márpedig, ha azok közé tartozunk, akik a közepesen darabos, vagy selymesen sima levárt szeretjük, akkor előkerül a kézi mixer vagy a botmixer. Itt is nagy a fröccsenés veszély, ami nem csak a konyha festésének árthat, de kellemetlen sérüléseket is okozhat.
Figyeljünk a következőkre:

  1. A botmixert mindig merítsük el a lekvárban, csak ezután kapcsoljuk be.
  2. Bekapcsolás után fokozatosan növeljük a teljesítményt.
  3. A botmixer aprító része ne kerüljön túl közel a lekvár felszínéhez
  4. Ha végeztünk a munkával, kapcsoljuk ki a gépet, csak utána vegyük ki a fazékból.
  5. Azonnal öblítsük el vagy áztassuk be használat után a botmixer fejét.

Tipp: ha igazán selymes állagú lekvárt szeretnénk, válasszuk az Electrolux Ultramix/Pro botmixert, ami másodpercek alatt csomómentessé varázsol bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt.

Ha kész a lekvár, jöhetnek az üvegek. Ezeket először állítsuk meleg vizes fürdőbe, nehogy elpattanjanak a nagy hőhatástól, amikor a forró lekvárt beleöntjük. A célt tévesztett levár cseppeket pedig még száradás előtt távolítsuk el egy nedves szivaccsal az üvegekről és a tűzhelyről.

Ha Te is kedvet kaptál a lekvár vagy dzsem készítéshez, keresd a legjobb Electrolux konyhai kisgépeket és a praktikus tűzhelyeket a Márkabolt.hu kínálatában és varázsolj egy csepp nyarat a télbe!