Csodálatosan omlós lazac gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2016.03.31. 17.30 | Módosítva : 2016.04.01. 17.51

10 perc alatt elkészül gőzsütőben vagy serpenyőben az omlós lazachús. A finom, laktató lazac tökéletes gyorsétel rohanós hétköznapi estéken és ráérős vasárnapokon is.

A lazac rendkívül sokoldalú alapanyag.Kapható szeletben, egészben, frissen, fagyasztva, konzervben vagy füstölve. Grillezheted, párolhatod, tartósíthatod sóban, fogyaszthatod nyersen. A friss zöldfűszerek, különösen a kapor, jól illenek a lazachoz, a citrom savanykás leve pedig jól kiegészíti a hal zamatos ízét.

Amellett hogy finom, a lazac gazdag Omega-3 zsírsavakban, melyek segítenek az egészség megőrzésében. A lazacban lévő esszenciális aminosavak segítik az izmok megfelelő működését. A friss lazac bőre sima, nedves, és nincs jellegzetes halszaga. Ha egy egész lazacot vásárolsz, nézd meg a szemét is: legyen tiszta és fényes.A friss lazacot fogyasszuk el pár napon belül. Ha nem dolgozzuk fel, mindenképpen mihamarabb fagyaszd le. Ha a fagyasztott lazacot felolvasztod, még egyszer nem szabad lefagyasztani.

Indukciós főzőlapon alig 6 perc alatt készülhet el a lazactörzs, egy kis vajon, citromborssal megfűszerezve. Az Electrolux Infinite indukciós főzőlapok alkalmazkodnak az edények formájához, így akkor is egyenletesen sül meg az étel a serpenyőben, ha az nagyobb az átlagosnál, vagy szögletes formájú. Szervírozás előtt érdemes picit kérget pirítani a lazacra.

Fűszeres lazac 4 főre (gőzsütőre optimalizált recept)

Teljes elkészítési idő: 25 perc

Hozzávalók

2 lazacfilé (összesen 800 g)
fűszerek ízlés szerint:
kapor, tárkony, füstölt só,
bors, gyömbér
extra szűz olívaolaj
citrom

Tedd a halfilét egy olajozott tepsibe a bőrével lefelé. Szórd meg a fűszerekkel, és tedd a sütőbe. Önts 300 ml vizet a gőzsütő víztartályába, majd állítsd be a az Interval programot 85 C°-ra, és süsd kb. 20 percig. Fontos, hogy nem kell előmelegíteni a sütőt. Miután megsült, tedd egy tányérra a halfilét, és locsold meg olívaolajjal.Tálald friss salátával és citrommal.