Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Az ősz jóízű kincse: birsalmasajt

Kategória: Konyhavarázs | 2012.10.31. 15.05 | Módosítva : 2012.10.31. 15.11

Talán sokan vannak úgy – főleg a kezdő konyhatündérek-, hogy a piacon csak szemezgetnek a nagyra nőtt, sárgás birsalmákkal, de még nem merték kipróbálni elkészítésüket. Aki egyszer kóstolta a Márkabolt.hu birsalmasajtját, garantáljuk, hogy szerelmese lesz az ízének!

Először is irány a piac! Vegyünk legalább 3 kg szép, sérülésmentes birsalmát (vagy akár birskörtét). Hazatérve alaposan mossuk meg a gyümölcsöket, eltávolítva az apró pelyheket a héjáról. Vágjuk cikkekre – ehhez egy jó éles kés, némi erő és egy kemény vágódeszka kell-, vegyük ki a magházat és halmozzuk héjastól egy jókora fazékba. Öntsünk rá annyi vizet, ami ellepi, dobjunk mellé 2-3 szegfűszeget és egy fahéjrudat, majd tegyük fel főni. A legjobban akkor járunk, ha az Electrolux EKK 54500 OX jelzésű készülékét választjuk, hiszen ennek főzőfelületén a legnagyobb lábas is könnyedén elfér.

Ne nagyon merüljünk bele más tevékenységbe, hiszen 10-15 perc alatt puhára főnek a szeletek. Ekkor öntsük le róla a főzővizet, hámozzuk meg a cikkeket -mostanra már egyetlen mozdulattal el tudjuk távolítani a gyümölcs héját-, majd pürésítsük kedvenc botmixerünkkel.

Ha ez is megvan, akkor mérjük le a tiszta gyümölcsvelőt és adjunk minden kg-hoz 80 dkg cukrot – a kevésbé édesszájúaknak javasoljuk, hogy kezdjenek kevesebb cukorral és ha szükséges később keverjenek még bele-. Reszeljük bele egy citrom héját és öntsük hozzá a levét.

Most pedig állandó keverés mellett rotyogtassuk 10 percig. Akkor vagyunk kész, ha a lekvár tányérra cseppentve azonnal megdermed.

Eddigre jó ha már előkészítettük a „sajtformáinkat” ez lehet őzgerinc forma, muffin forma, vagy bármi hasonló, ami a kezünk ügyébe akad. Ezekbe folpackkal bélelt tálkákba -szilikon formák esetén elhagyható a bélelés- öntsük a birsalmasajtot! Díszthetjük mandulával, dióval, mazsolával. Ha elkészültek a birsremekek, helyezzük a finomságokat langyos, száraz helyre, ahol megszikkadhatnak.

Néhány nap elteltével, ha már szeletelhető a birsalmasajt, tálalhatjuk is a családnak! Az sem gond, ha nem fogy el azonnal a finomság, hiszen például egy Electrolux EN 4011 AOX hűtőben tárolva akár még hónapok múltán is ínycsiklandó marad ez a nagyszerű édesség!