Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A tökéletes kovászos uborka

Kategória: Konyhavarázs | 2013.07.16. 14.02 | Módosítva : 2013.07.17. 20.31

Nincsen nyár „koviubi” nélkül. A kezdő háziasszonyok általában félnek belevágni a készítésébe, mert úgy gondolják, hogy ehhez csak a fejkendős falusi nénikék értenek. Pedig nagyon egyszerű: csak uborka, sós víz, kenyér és jó meleg kell hozzá. Na meg persze türelem, mert ez a savanyúság kb. 3-4 nap alatt készül el.

Bátran készíts rögtön nagyobb adagot, mert hamar el fog fogyni! Egy 5 literes befőttesüvegbe  körülbelül 3 kiló kovászolni való uborka fér. Hagyományosan közepes, vagy nagyobb méretű uborka ajánlott, a kicsiuborkák inkább csemege uborkának valók.
Először is, mosd el a befőttesüveget és alaposan mosd meg az uborkákat is. Körömkefével érdemes átsúrolni minden ubit, hogy biztosan ne maradjon rajta föld. Közben forralj fel 2,5-3 liter vizet. Ha már gyöngyözik, adj hozzá literenként 3 dkg sót. Ezután hagyd kihűlni.

A megsikált ubiknak vágd le a végeit és vagdosd be őket majdnem a teljes hosszukban, így majd szépen lehet tálalni a kész csemegét. Az üveg aljára tegyél egy csokor kaprot, majd jöhetnek az uborkák jó szorosan. Általában állítva kerülnek az üvegbe. Ha megtelt az első sor, jöhet a következő. Közben szórj közéjük 10-15 szem fekete borsot, 4-5 babérlevelet és 4-5 gerezd megpucolt fokhagymát. Végül egy karéj kenyérrel , vagy serclivel zárd a sort. Eztán öntsd rá a szobahőmérsékletűre hűtött sós vizet úgy, hogy a kenyeret is ellepje. Az üveg tetejére egy kistányér kerül és már mehet is a kertbe, a balkonra, vagy a teraszra.

És a TITOK: a kovászos uborka nem a napot, hanem a meleget szereti! Ha erős napra teszed, ott könnyen felforr és plöttyedt lesz az eredmény. A melegtől függően 2-4 alatt készül el. Amikor már jó opálos színe van, óvatosan vegyél ki egy ubit, kóstold meg és, ha jónak érzed, tedd át jól zárható műanyag dobozba, szűrd rá a levét és mehet a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll.

A 2 méter magas Electrolux EN 4001 AOW hűtő tágas belső terében mindig lesz helye a legfinomabb falatoknak. Számos polc, rekesz, ajtózseb és palacktartó gondoskodik az ideális helykihasználásról. Belső edzettüveg polcai 25 kg-ig terhelhetők. Igényes, görgős frissentartó rekeszében az apróbb, 2 óriási zöldségtartójában a nagyobb dolgok kapnak helyet. A hűtőrész gondozásmentes, automata leolvasztásának köszönhetően igazi kényelmes választás minden háztartásban.

Markabolt.hu Tipp: Csakis szép, sötétzöld uborkákat vegyél! A sárga színű uborka már nem alkalmas a kovászolásra. Ha az elkészült kovászos uborka levét felforralod és lehűtve így öntöd az uborkákra, tovább is leállnak.