Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

A tökéletes hétvégi ebéd – liszt érzékenyeknek is!

Kategória: Konyhavarázs | 2015.10.31. 11.44 | Módosítva : 2015.10.31. 11.52

A Streetkitchen csapata ezúttal is remek, inspiráló ötletekkel szolgál számunkra, hogy mivel dobjuk fel a megszokott vasárnapi ebédeket.

Lássuk a hozzávalókat a szaftos sertésszűzhöz: 2 db (kb. 800g) sertésszűz, 1 kg gomba, 1 vöröshagyma, 100 g vaj, 3 db tojás, 2 csokor zöldpetrezselyem, 8 szelet pármai sonka, 8 db kelkáposztalevél

Elsőként készítsük elő a sertést. Sózzuk, borsozzuk és egy nagyméretű (sütőbe is tehető) serpenyőben 1 ek olajon körbepirítjuk, majd 180 fokos, előmelegített sütőben 5 percig sütjük, végül a sütőből kivéve hagyjuk kihűlni.

A gombát megmossuk (hámozni csak akkor szükséges, ha hibás részeket találunk), finomra vágjuk, majd vajban dinsztelt, finomra vágott hagymára tesszük, sózzuk, borsozzuk és addig melegítjük,míg minden leve el nem forr és pirulni nem kezd. Ekkor hozzáadjuk a felvert tojásokat, rögtön lehúzzuk a tűzről és elkeverjük a finomra vágott petrezselyemmel.

Ekkor a kelkáposztát leveleire szedjük, köményes, sós, fokhagymás vízben 2 perc alatt megpuhítjuk. Ha kihűlt, a vastag ereket kivágjuk a levelekből, végül összeállítjuk a hústekercset. 

Kiterítjük a pármai sonka szeleteket, erre fektetjük a káposzta leveleket. Megkenjük a leveleket a gombás krémmel, majd erre jöhet a hús. Az egészet jó szorosan feltekerjük és megkötjük a végeket. A tekercset betesszük egy hőálló edénybe és 180 fokos, előmelegített sütőben12 perc alatt készre sütjük. A sütés végeztével pár percig pihentetjük, majd szeletelés után kedvünk szerinti körettel tálaljuk.

Ha pedig már túl vagyunk a főételen, jöhet is a jól megérdemelt desszert!

A lisztmentes máktorta hozzávalói: 5 tojás, szétválasztva, 15 dkg porcukor, 1 dl étolaj, 15 dkg darált mák, 1 csipet só, 1 narancs reszelt héja, 1 lime reszelt héja, 1 citrom reszelt héja, 2 ek méz, 2 ek brandy, 5-6 szem füge vagy más idény gyümölcs, 45 dkg natúr krémsajt
Elsőként válaszd szét a tojásokat. A sárgájához adj porcukrot és keverd fehéredésig robotgép segítségével. Ezután add hozzá az olajat, a mákot, a sót és a citrom, valamint narancs héját. Ha simára keverted a keveréket verd fel a tojások fehérjét kemény habbá. Az egyharmadát gyors mozdulatokkal keverd a mákos masszához, a maradékot pedig óvatos, laza mozdulatokkal add a tésztához. 
Öntsd a tésztát tapadásmentes sütőformába és 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süsd készre, majd onnan kivéve hagyd teljesen kihűlni.

Készítsd elő a kiválasztott gyümölcsöket és egy serpenyőben olvaszd fel a mézet. Öntsd fel egy kevés brandy-vel, majd forrald össze. Tedd a gyümölcsöket a mézbe a vágott felükkel lefelé és 2-3 perc alatt karamellizáld őket.
A gyümölcsök alatt keletkezett karamellt keverd el a sajtkrémmel, majd kend a máktortára. Oszd el a krém tetején a karamellizált gyümölcsöket és tálald a finomságot a családnak.

És hogy mi lesz a tökéletes segítőtárs a tökéletes menü lekészítésénél?Az AEG BS 7314421-M jelzésű beépíthető sütője, melyet máris beszerzhetsz a Márkabolt.hu-nál!