Ismerd meg a hűtőgépek és fagyasztók új energiacímkéjét!

Kategória: Energiatakarekossag | 2020.12.05. 17.24 | Módosítva : 2022.07.24. 20.16

2021. március 1-jétől a hűtőknek és fagyasztóknak új energiacímkéjük lesz, így eltűnnek a plusz jellel jelölt energiahatékonysági osztályok, például az A+++. A jövőben az osztályozás egy A-tól G-ig terjedő skálán történik. 

Nemcsak formailag változik meg a címke, de az új energiaosztály meghatározásához használt tesztelési módszertan és teljesítménykövetelmény is szigorúbb lesz. Előfordulhat, hogy egy olyan hűtő, vagy fagyasztó, amely jelenleg A+ energiaosztályú, akár F besorolást is kaphat 2021. március 1-től. Az új mérési módszertan figyelembe veszi a készülék fajtáját, működési elvét, a helyiség hőmérsékletet, valamint a tárolórekeszek számát és méretét is. 

Ezek az információk kerülnek a hűtők és fagyasztók energiacímkéjére:
 
energiahatékonysági osztály
éves energiafogyasztás kWh-ban
fagyasztórekeszek teljes térfogata
hűtőrész teljes térfogata
zajkibocsátási érték
QR-kód.
 
Az QR-kód egy olyan adatbázisra mutat, amelyet az Európai Unió fog kezelni 2021. március 1-jétől. Itt megnézheted és letöltheted az összes olyan új készülék adatlapját, amelyekre már az új energiacímkét kell elhelyezni. Az adatbázis interneten keresztül is hozzáférhető lesz.

Az energiacímke a fogyasztói tájékoztatáson túl energiatakarékossági célt is szolgál. Az Unió az új szabályozástól azt reméli, hogy a gyártók energiatakarékosabb készülékeket fejlesztenek majd. Így 2030-ig évi 38TWh energiamegtakarítást várnak az új energiacímke bevezetése nyomán. Ez Magyarország jelenlegi éves energiafogyasztásával egyenlő.

Markabolt.hu Tipp: Az Electrolux hűtőszekrényekben az élelmiszerek hosszú ideig megőrzik frissességüket, ezért kevesebb ételt kell kidobni. Ebben segít a stabil hőmérséklet, a megfelelő páratartalom és a szigetelt rekeszek. Egyes modellekben 360 fokos hűtőrendszer érhető el. A hideg levegő egyenletesen hűti az még a sarkokban is  hűt, a hatékony ventilátorok és a rozsdamentes acél hátlap segítségével. Így az ételek hosszabb ideig maradnak frissek.