Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Hűteni vagy nem hűteni?

Kategória: Energiatakarekossag | 2013.02.28. 08.14 | Módosítva : 2013.02.28. 08.58

Ismerős? Hazaérünk nagy cekkerekkel és mindent azonnal bedugunk a hűtőbe. Mert a hűtőszekrény évszaktól függetlenül konyhánk egyik legfontosabb tárolója. A márkabolt.hu most megmutatja, hogyan etesd helyesen a hűtődet.  

A legtöbb háztartásban bizony azonnal  a jégszekrényhez indulunk, ha valamilyen finomságra szottyan kedvünk, vagy éppen főzni szeretnénk. A legváratlanabb alapanyagok és dobozkák kerülhetnek elő egy figyelmes hűtőszemle során, amire érdemes hetente-kéthetente neked is sort keríteni! A fotón a vadonatúj Electrolux Inspiration termékcsalád piros színű hűtője, melyet ebben a cikkünkben mutatunk be részletesen.

A mechanikus jégverem egyik alaptulajdonsága, márkától és típustól szinte függetlenül, hogy kb. 5 fok körüli hőmérsékletre hűt. Vajon miért pont 5 fokos a legtöbb hűtő?   Az élelmiszerekben több-kevesebb baktérium állandóan jelen van. A hűtőszekrény 0 – 10 fok közötti hőmérséklete kifejezetten lelassítja a bacik szaporodását.  Optimális hőmérséklete 5 Celsius fok, az alján körülbelül 2 fok. Néhány baktérium, például a Listeria azonban még ilyen alacsony hőmérsékleten is képes szaporodni, ezért a romlandó élelmiszereket, így a tejtermékeket, a nyers és  főtt húst, a baromfit, a salátát stb. inkább  5°C alatt tartsuk. Megnézheted a márkabolt.hu aktuális összes hűtőgépét ezen a linken

Mit tegyünk mindenképpen a hűtőbe?

A vágott fűszernövényeket mossuk meg, és egy zacskóba betéve kerüljön a hűtőbe. Hasonlóan a saláták is. A paprikát érdemes szintén zacskóba tenni, hogy ne fonnyadjon meg. Padlizsán, zellergumó, burgonya kerüljön a hűtő alsó fiókos rekeszébe. Ide tehetjük még a sárgarépát, bár ezt nem árt zacskóba tenni.

A frissen vásárolt húsokat meleg nyári napokban vegyük ki a csomagoló zacskójából, tegyük egy tányérra, majd pár órára dobjuk így be a jégszekrénybe, hogy újra áthűljön. Zacskóban ugyanis hamar befülled és megromlik. A frissen vásárolt halakat is tegyük egy tálba, öntsünk rá jeget, vagy ha nincs, hagyjuk szabadon. Lehetőleg még aznap készítsük és fogyasszuk el.

A kimérve árusított sajtokat viszont hűtés előtt csomagoljuk át papírba, hogy szellőzni tudjon, így nem penészedik be idő előtt. Hasonlóan a gombákkal is, ne tároljuk műanyag zacskókban, jót tesz neki, ha papírzacskóba tesszük.
A készételeket tegyük jól zárható tárolóedényekbe, majd a teljes kihűlés után rakjuk be a hűtőbe. Ha nagyon meleg van, hideg vízbe állítva gyorsíthatjuk meg a megfelelő hőmérséklet elérését. De vigyázzunk, a készételeket a hűtő felső polcaira tegyük, hogy ne tudjon belecsepegni a nyers hús leve. Bár, mindannyian élvezzük a vasárnapi ebéd utáni jóllakottságot, de az ebédtől számítottan két órán belül mindenképpen a jégszekrénybe kell kerülnie a leveseknek,  húsételeknek!

Mi ne kerüljön a hűtőbe?

Vannak azonban olyan alapanyagok, hozzávalók, amiket nem érdemes, vagy nem jó hűvösre tenni.  A banán például gazdasági érettségi fokozatban kerül a boltokba, így legalább 2-3 nap kell a teljes beéréséhez. Ha hűtőbe tesszük, ezt az érési folyamatot akadályozzuk meg. Így felesleges az összes egzotikus gyümölcs ( pl. citrom, az avokadó) és számos zöldség ( paradicsom, zöldbab, uborka, cukkini) jegelése. 

A kifőzött tésztát sem szabad ott tárolni, mert hatalmas felülete miatt kiváló táptalaja a mikrobáknak, így ételmérgezést okozhat. Ugyanezért a darált húst is a ledaráláshoz képest csak maximum 5-6 órán keresztül hagyjuk ott. Lehetőleg még a vásárlás napján készítsük el! És ne tároljunk ott felbontott konzerveket sem! Tartalmukat mindig öntsük át egy megfelelő (például üveg vagy porcelán) tárolóedénybe, hogy az étel ne szívjon magába fémet a konzervdobozból.

Ha a megfelelő időben és módon teszed hűvösre a háztartásban használt hozzávalókat, minimalizálhatod a felesleges romlást és rendbontást a konyhádban, és mindezt gumibot nélkül!