Későősszel és télen sem kell nélkülöznöd a gyümölcsös süteményeket. Itt egy könnyed gyümölcstorta, melyet konzerv sárgabarackból is elkészíthetsz.
Az olasz konyha kedvelt alapanyaga, a ricotta semleges ízű, édes és sós ételekhez is illik, kiegészíti, gazdagítja, krémesíti a többi hozzávalót, de éppen ezért javasolt egy markáns ízű alapanyaggal társítani. Az alábbi receptben a ricottához a karakteres, édes sárgabarack társul.
Hozzávalók:
(24-26 cm átmérőjű piteformához)
A tésztához:
170 g hideg vaj
250 g liszt
2 db tojássárgája
2 csipet só
2 ek hideg víz
2 ek porcukor
A töltelékhez:
500 g ricotta
4 db tojás
2 db citrom reszelt héja
80 g porcukor
20 g vaníliás cukor
6-7 db felezett konzerv sárgabarack
Elkészítés:
Először elkészítjük a tésztát: a hideg, kockára vágott vajat elmorzsoljuk a liszttel, ezután mehet bele a 2 tojássárgája, a só, a víz és a porcukor, majd összegyúrjuk a tésztát. Fóliába csomagoljuk, és fél órát hagyjuk pihenni. Ezután kivesszük a hűtőből a tésztát, amit a forma átmérőjénél kb. 3 cm-rel nagyobbra nyújtunk, majd belehelyezzük a formába, rányomkodjuk a forma oldalára is, és egy éles késsel levágjuk a felesleges, lelógó részeket. Megszurkáljuk pár helyen egy villával, rakunk bele egy alufóliát, majd ebbe száraz babot nehezéknek, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk 10 percre. Ezután kivesszük a babot és a fóliát, és további kb. 8 percig sütjük.
A töltelék hozzávalóit alaposan elkeverjük, majd az elősütött tésztába öntjük. Belerakjuk a felezett sárgabarackokat is, és 180 fokos sütőben további 40 percig gőzprogramon sütjük a süteményt.