Ez a tartalmas, őszi–téli fogás lehet köret vagy önálló főétel. A rétegezett zöldségek, a fűszeres tejszín és a diós morzsa egymást kiegészítve adják a gazdag ízét, miközben a tetején kialakul a jellegzetes, aranybarna „au gratin” kéreg.
A rakott zöldségtál receptje nagyobb társaság esetén is jó választás, mert előre elkészíthető, majd tálaláskor egyszerűen átsüthető. A fogás elkészítése körülbelül 60 percet igényel, és a receptben lévő mennyiségek kb. 12 főre elegendőek. A kissé kihívást jelentő, összetettebb, több munkafázist igénylő receptek közé tartozik.
Hozzávalók
80 g vaj
1 póréhagyma, vékonyra szelve
550 g (1 csokor) mángold
1,5 kg sütőtök, meghámozva, kimagozva
1,2 kg burgonya, megmosva
300 ml főzőtejszín
2 rúd fahéj
2 friss babérlevél
12 zsályalevél
1 ek dijoni mustár
100 g dió
100 g ropogós kenyér, a héja nélkül, durvára vágva
Elkészítés
A vajat alacsony lángon egy serpenyőben felolvasztjuk, hozzáadjuk a póréhagymát, amit időnként kevergetve addig pirítunk, amíg puha és omlós nem lesz (kb. 10–12 perc). Közben egy nagy lábasban sós vizet forralunk, hozzáadjuk a mángoldot, és 2–3 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízben lehűtjük, majd alaposan kinyomkodjuk belőle a vizet. Durvára vágjuk, a póréhagymához adjuk, sózzuk, borsozzuk, és az egészet összeforgatjuk. A tejszínt a fahéjrúddal, babérlevelekkel, zsályával és a mustárral egy kis lábasban összemelegítjük. Lassú tűzön felforraljuk, majd levesszük a tűzről. A sütőt 190°C-ra előmelegítjük.
Egy 4 literes melyebb sütőtálat kikenünk kevés vajjal. A sütőtököt vékony szeletekre vágjuk, majd egymásra rétegezzük a zöldségeket. A rétegezés felénél ráöntjük a tejszín felét, a maradékot pedig akkor, amikor az összes zöldség a tálba került. Fóliával lefedve kb. 1 órán át sütjük, amíg a zöldségek puhák nem lesznek.
A kenyeret késes robotgépben felaprítjuk, hozzáadjuk a diót, és addig turmixoljuk, amíg a kenyér és a dió nagyjából azonos szemcseméretű nem lesz. Egyenletesen a zöldségek tetejére szórjuk a keveréket, meglocsoljuk kevés olajjal, majd az „Au Gratin” funkción további kb. 5 percig sütjük, amíg a fogás teteje ropogós és aranybarna lesz.