Konfitált csirke újburgonyával gőzsütőben

Kategória: receptek | 2025.06.24. 05.47 | Módosítva : 2025.06.25. 06.16

A konfitálás a francia konyha egyik kifinomult ízeket eredményező eljárása, amely alacsony hőmérsékleten, zsiradékban történő lassú sütést jelent. Ez a recept egy egész csirkére vonatkozik, vasárnapi ebédre vagy akár előre elkészíthető vendégvárónak is kiváló.

A konfitálás nemcsak a hús szaftosságát őrzi meg, hanem gazdag, mély ízeket is eredményez. Az eljárás a szárazabb húsok rostjait is átitatja zsiradékkal, így ezek is finomabbak lesznek. Ráadásul a konfitált húsok hidegen és melegen fogyasztva is ízletesek. Ha AEG sütőben konfitálunk, amiben a stabil hőmérséklet és a gőz még biztosabbá teszi a végeredményt.

Hozzávalók:
 
  •     • 1,8 kg-os egész csirke, kicsontozva, félbevágva
  •     • 4 gerezd fokhagyma, vékonyan szeletelve
  •     • 4 ág friss kakukkfű
  •     • 1 evőkanál durvaszemű tengeri só
  •     • 1 kg salátaburgonya (pl. kiflikrumpli vagy sárga héjú fajta)
  •     • 200 g kacsazsír
Elkészítés: 

A csirkét szárazra töröljük, majd egy tepsibe tesszük. Meghintjük a fokhagymával, a kakukkfűvel és a durvaszemű sóval, letakarjuk, és legalább 6 órára – de még jobb, ha egész éjszakára – hűtőbe tesszük. Másnap lemossuk a sót hideg vízzel, és ismét alaposan szárazra töröljük. A konfitáláshoz AEG gőzsütő esetén a SousVide vagy alacsony hőfokú gőzpárolás (80 °C) programot válasszuk. A csirkét és a meghámozott, feldarabolt burgonyát külön tasakokba tesszük, elosztjuk rajtuk a kacsazsírt, majd vákuumfóliával lezárjuk. Ha nincs kéznél vákuumozó, használhatunk zárható hőálló tasakot is. A tasakokat perforált sütőtálcára helyezzük, és 3 órán át konfitáljuk. A csirke így akár 1–2 hétig is eláll a hűtőben, ha a tasak lezárt marad.

Tálalás előtt a sütőt előmelegítjük 200 °C-ra légkeveréses programon. A csirkét (bőrével felfelé) és a burgonyát a tepsire tesszük, és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. A konfitált csirkét és a krumplit friss, ropogós salátával kínáljuk. Fejes salátával is kiváló, de ha szezon van, római vagy tölgyfa saláta is illik hozzá.

Markabolt.hu Tipp: A fogáshoz jól illik egy egyszerű mustáros-citromos vinaigrette dresszing. Ehhez keverjünk el egy teáskanál dijoni mustárt egy evőkanál citromlével, majd fokozatosan adjunk hozzá három evőkanál olívaolajat, és sóval, borssal, valamint egy csipet mézzel ízesítsük.