Erdei gombás téli zöldségleves

Kategória: receptek | 2025.12.12. 18.16 | Módosítva : 2025.12.17. 13.11

Ez a tartalmas, sűrű téli zöldségleves igazi „melengető” fogás, amely illatos és házias. A legjobb választás, ha vargányával készítjük, melynek mély, erdei aromája szépen kiegészíti az édes gyökérzöldségeket, így különleges, mégis könnyen elkészíthető leves születik.

A recept rugalmasan alakítható: ha egy zöldség éppen nincs otthon, egyszerűen elhagyjuk vagy mással pótoljuk. A szalonna elhagyható, az alaplé pedig tetszés szerint cserélhető zöldségalaplére, így a leves vegetáriánus változatban is kiváló.

Hozzávalók
    • 50 g étolaj
    • 1 vöröshagyma, finomra kockázva
    • 4 gerezd fokhagyma, vékonyra szeletelve
    • 700 g burgonya, felkockázva
    • 3 sárgarépa (kb. 300 g), felkockázva
    • 3 paszternák (kb. 300 g), felkockázva
    • 3 szár angolzeller vagy zeller, finomra szeletelve
    • 1 sárgarépa (kb. 380 g), karikára vágva
    • 2 liter csirke- vagy zöldségalaplé
    • 80–100 g kelkáposzta, vékonyra szeletelve
    • 200–250 g friss vargánya vagy 30–40 g szárított vargánya
    • só és őrölt feketebors

Elkészítés:
A friss vargányát tisztítjuk, vékonyra szeleteljük. A szárított vargányát 15–20 percre langyos vízbe áztatjuk, majd leszűrjük. Az áztatólevet átszűrve félretesszük, és az alapléhez adjuk. Egy nagy lábasban a hagymát és a fokhagymát és nagyjából 10 percig pároljuk, amíg a hagyma üvegessé válik. Hozzáadjuk a burgonyát, a sárgarépát, a paszternákot, a zellert, a répát, majd 8 percig tovább pirítjuk. Végül  hozzáadjuk a vargányát is. Ráöntjük az alaplevet (szárított gomba esetén az áztatólevet is), felforraljuk, és 10 percig gyöngyözve főzzük. Beletesszük a vékonyra szeletelt kelkáposztát, és további 5 percig főzzük, amíg megpuhul. Ha maradt még egy kevés friss vargánya, a végén hozzákeverhetjük az extra aromáért. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk, akár pirított kenyérrel vagy egy kevés olívaolajjal megcsorgatva.