Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Jeges kalandok a nyári melegben – mit tehetünk a hűtőgép jegesedése ellen?

Kategória: Energiatakarekossag | 2012.07.11. 11.31 | Módosítva : 2012.07.11. 11.42

A jegesedés nagyanyáink, hőskorból származó hűtőszekrényeit is kínozta. Akkoriban nem sok választás volt, jött a leolvasztás. De mit tehetünk Mi, a XXI. század gyermekei? És egyáltalán… a No Frost technológia korában hogy merülhet fel egyáltalán a kérdés?

Keressük meg az okot!
Teszteljük az ajtók szigetelését. Ha valahol a normálisnál hidegebbnek érezzük a felület, meg is van a forrás! Nézzünk be! Talán túlzsúfoltuk belső teret. -Ugye mindenki előtt ott a kép, mikor a nagy bevásárlás után még egy doboz fagylaltot tuszkol a fagyasztóba. Majd visszacsapja az ajtót, nekifeszül és tartja, míg a helyén nem marad. Ilyenkor történnek a balesetek. Egy kicsit kevésbé zárnak a tömítések, elkezd beszivárogni a meleg, amit fagyasztónk igyekszik lehűteni… először csak egy kis hódomb, végül a Titanic elsüllyesztésére is alkalmas jéghegy keletkezik konyhánkban.

Ha nem a fagyi a hibás, ellenőrizzük a hűtőszekrény és a fagyasztó hőfokszabályzóját. Talán csak elállítottuk.

Ha ez is rendben, következzen a hűtőgép vagy a fagyasztóláda elmozdítása. A berendezés hátoldalán található rácsokat portalanítsuk, a kondenzátort tisztítsuk meg. Mikor visszatesszük a helyére a háztartási gépet figyeljünk, hogy minimum 10 cm hely legyen mögötte, ahol áramolhat a levegő. Ennek hiányában ugyanis felmelegedhet a gép, így még több energiára lesz szüksége a hűtéshez, annak ellenére, hogy a hűtőtérben ez nem lenne szükséges.

A modern, No Frost technológiával ellátott hűtőszekrényeknél nem lehet jegesedés. Ha mégis, akkor ellenőrizzük a hűtő alját. Itt van egy apró lyuk, ami a párából a hűtőszekrény belsejének hátsó falán lecsapódó vizet vezeti el. Ha ez eltömődött, fogjunk egy fülpiszkálót vagy szívószálat és néhány mozdulattal varázsoljuk tisztává.

A Márkabolt.hu kínálatában elérhető AEG kombinált hűtőgépeinek legújabb modelljeiben már fény és hang is figyelmeztet minket, ha a belső hőmérséklet növekszik a hűtőgépben. Így minden pillanatban biztonságban érezhetjük magunkat!

Mindezek mellett tartsuk be a következőket:

  •    Meleg ételt ne, vagy csak tetővel fedve tegyünk a hűtőbe.
  •    Hagyjunk helyet az ételek között, hogy a levegő áramolhasson.
  •    Minimum 10 cm hely legyen szabadon hagyva a hűtőszekrény mögött.
  •    Ne állítsuk hűtőgépünket vagy fagyasztónkat a tűzhely vagy a radiátor mellé.

Ezek betartásával több órás leolvasztástól, temérdek kellemetlenségtől és égbe szökő számláktól mentesülhetünk!