Az energiatakarékosság ABC-je

Kategória: Energiatakarekossag | 2013.01.10. 15.41 | Módosítva : 2013.01.11. 09.09

Mindannyian ismerjük már a boltokban, prospektusokban szereplő háztartási gépeket minősítő energiaosztályokat. De vajon tényleg tudjuk, hogy mit is jelentenek a különféle betűk és jelek? Miben tud többet egy A+ jelzésű készülék egy A jelzésűnél? És ugyanazt jelenti az A+ besorolás egy mosógép és egy hűtőgép esetében? Nos ezekre a kérdésekre most megtudod a választ a Márkabolt.hu szakembereinek köszönhetően.

Amikor döntés előtt állunk, nem is tudjuk pontosan, hogy mit fogunk megfizetni akkor, amikor A energiaosztályú háztartási gép helyett A+ besorolásút veszünk meg. Nézzük most végig a legfontosabb, szinte minden háztartás számára elengedhetetlen készülékek esetében, hogy melyik jelölés pontosan mit is jelent, mire érdemes figyelnünk!

A mosógépeknél -mint minden más gép esetében is- 2011 vége óta új energiacímkékkel találkozunk a boltokban. Erre a váltásra az egyre fejlődő technika és a környezetbarát megoldások terjedése miatt volt szükség, hiszen a régi jelölésekkel már megkülönböztethetetlenek voltak az egyes modellek.

Mosógépek
Egy mosógép energiafogyasztását többféle szempontból is vizsgálhatjuk. Számolhatunk az energiafogyasztás egy ciklusra vonatkozó, illetve éves mértékével (melyet 220 ciklusra számolnak). Ezen adatokat minden termék esetében megtalálod a Márkabolt.hu oldalain, az Energiafogyasztás sorban. Szemléletesen és egyszerűen összehasonlíthatók a gépek a G-től A+++-ig terjedő energiahatékonysági címkék alapján is. Ez esetben az A besorolású, alacsony energiafogyasztású mosógépnél -10%-kal kevesebbet fogyaszt egy A+ besorolású, -20%-kal kevesebbet egy A++ jelzésű és -30%-kal kevesebbet egy A+++ energiaosztályú. Ezek mellett  figyelhetjük még a mosási és centrifugálási hatékonyságot is. Az AEG folyamatos innovációjának köszönhetően a Márkabolt.hu kínálatában akár az A besorolásúaknál 40%-kal kevesebb energiát fogyasztó mosógépet is találsz. Ilyen például az AEG Lavamat 87680 FL elöltöltős mosógép, mely éves szinten 163 kWh fogyasztással kíméli pénztárcád.
 

Mosogatógépek
A mosogatógépeknél szintén nagyon fontos az energiatakarékosság, hiszen már egy kétszemélyes háztartás esetében is naponta szükség lehet a használatára. A mosogatógépek esetében az előzőekhez hasonlóan G-től A+++-ig terjednek a besorolások. Emellett igen gyakori jelölés az A+AA is, amelynek első két karaktere (A+) azt jelöli, hogy a modell az A energiaosztályhoz képest -10%-kal kevesebb energiát fogyaszt. A második két karakter (AA) pedig  a tisztítás és a szárítás kiváló minőségét mutatja. Mindezek mellett pedig nem feledkezhetünk el a vízfogyasztásról sem, ami az átlagos mosogatási ciklushoz felhasznált vízmennyiséget jelöli. Kiváló választás például az A besorolású AEG Favorit 88060 IMOP beépíthető mosogatógép, mely egy mosási ciklus során csupán 0,96 kWh energiát és 10 liter vizet használ fel 12 teríték makulátlan megtisztításához.
 

Hűtőgépek
A hűtőszekrények besorolásánál már kicsit más a helyzet. Itt is G-től A+++-ig vannak besorolva kategóriákba az egyes gépek, azonban az egyes „betűk” közötti viszonyok eltérőek. A hűtők esetében ugyanis az A+ -20%-kal, az A++ -40%-kal, az A+++ -60%-kal kevesebb energiát használ működése során, mint az A besorolásúak.  A hűtők esetében különösen fontos ezek figyelembevétele, hiszen egy régi, elavult hűtő lecserélésével akár egy havi  villanyszámlát is megspórolhatunk éves szinten, mivel ez az a háztartási készülék, amit legtöbbet nyitogatunk a nap folyamán.

Kiváló társ a spóroláshoz az Electrolux A++ kategóriájú EN 3453 AOX jelzésű, szabadonálló hűtőgépe, mely az A besorolású gépeknél 40%-kal kevesebb, 235 kWh energiát használ fel. Mindezért pedig egy 245 literes hűtőteret és egy 76 literes fagyasztót pakolhatunk tele finomságokkal.
 

Mostanra biztosan felvérteződtél az energiatakarékossági tudással, amivel bátran kiválaszthatod a pénztárcádhoz, ízlésedhez, elvárásaidhoz illeszkedő háztartási gépeket. Böngéssz a legmodernebb AEG mosógépek vagy Electrolux hűtők között a Márkabolt.hu oldalain és válaszd ki otthonod legújabb energiatakarékos segítőtársát!