Cézársaláta maradékokból

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok | 2021.10.10. 12.05 | Módosítva : 2021.10.10. 12.08

A maradékokból csodákat alkotó Culinary Misfits száraz kenyérből és a sárgarépa leveléből készít egy klasszikus salátát.

A Culinary Misfits duót 2012-ben alapította Lea Brumsack és Tanja Krakowski tervező. Az alapítók  helytelennek tartják, hogy sok gyümölcsöt és zöldséget dobnak el, mert nem elég esztétikusak. A Culinary Misfits úgy döntött, hogy megünnepelik a természeti sokféleség szépségét. Olyan recepteket próbálnak ki és adnak közzé, melyek maradékok felhasználásával készülnek. 

Hozzávalók
3 szikkadt zsömle vagy száraz kenyér
2 cékla
1 kis fej hagyma
fokhagyma
gyömbér
friss rozmaring
só, bors
5 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál almalé
2 evőkanál tahini (szezámmagkrém)
fetasajt
2-3 maréknyi friss zöld (lehet benne sárgarépalevél is)


Elkészítés
A kenyeret kb. 2,5 cm-es kockákra vágjuk fel. Ha nem elég szikkadt, érdemes kiszárítani a sütőben. A céklákat meghámozzuk, gyökerét eltávolítjuk és apró kockákra vágjuk. 

Felmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. A cékla felét, valamint a kockára vágott hagymát, a reszelt fokhagymát és gyömbért, 2 ágnyi finoman őrölt rozmaringot es pár csepp olívaolajat egy tepsiben kb. 15 percig sütjük. Miközben az étel sül, a dresszing elkészítéséhez összekeverjük a cékla megmaradt felét a maradék olivaolajjal, az almalével és a tahinivel. 

Az Electrolux KOAAS31CX beépíthető sütő hűtőventilátora automatikusan elindul, amikor bekapcsoljuk a sütőt, ami hűti a sütő külsejét, nem engedi felhevülni. Ha kinyitod az TFT érintőkijelzővel felszerelt sütő ajtaját, a sütővilágítás automatikusan felkapcsolódik, a ventilátor pedig automatikusan leáll. Ez az energiatakarékos beállítás segít abban, hogy azonnal lásd az étel készültségi fokát, és ne használj feleslegesen elektromos energiát. 

A sült zöldségeket és a salátaöntetet egy nagy tálban összekeverjük, majd néhány percig állni hagyjuk. Kóstolás után ízesítsük ízlés szerint sóval, borssal és citromlével. Tálaláshoz a zöld leveleket elrendezzük egy tálalóedényben, rátesszük a dresszinggel meglocsolt sült zöldségeket és megszórjuk egy kis fetával. Langyosan, vagy hidegen tálaljuk.