Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Tippek, trükkök a tiszta mosógéphez

Kategória: Mosómasa | 2013.01.24. 15.11 | Módosítva : 2013.01.25. 16.11

Megvetted álmaid AEG vagy Electrolux mosógépét? Íme néhány hasznos tipp és ötlet, hogyan tarthatod tisztán a gépet és mit kell tenned, ha mégis beüt a krach.

Egy mosógép dolga, hogy tisztára mossa a ruhákat, ágyneműket, függönyöket, farmereket és minden egyéb beletuszkolható koszos textíliát.  Eközben azonban maga a mosógép is koszolódhat.  Ne feledd: az elöltöltős vagy felültöltős AEG mosógépek és Electrolux mosógépek évekig hűséges háztartási gépek minden háztartásban, hiszen megbízható, prémium minőségű márkákról van szó. Karbantartást mégis igényel minden mosógép! Nézzük a leghasznosabb tippeket  mosógéped tisztasága érdekében!

Lerakódások a gépben. Napjaink legtöbb mosószere foszfátot tartalmaz, mai bizony hajlamos zsíros lerakódásokat okozni még a legmodernebb mosógépekben is.  Hogy ezt elkerüld, illetve eltüntesd,  használhatsz mosópor helyett vízlágyító és zsíroldó hatású mosószódát (melynek semmilyen környezetkárosító hatása nincs), mosódiót vagy akár 2-2,5 deciliter 10%-os ételecetet is, mely ráadásul a baktériumoktól is megszabadít. Egy másik mosógépmentő megoldás, ha egy fél adag mosópornyi trisóval elindítasz egy ruha nélküli mosóprogramot, majd egy öblítést.

Feketepenész. Ahogy már korábban is írtuk, a penész bizony gyorsan megjelenhet mosógéped zegzugaiban, ha nem figyelsz. Ilyenkor bevethetsz bolti szereket vagy némi ecetet és (a már használaton kívüli) fogkeféd. Vedd ki a mosószer- és öblítőadagolót (itt telepedik meg leggyakrabban a penész) és fertőtlenítsd le. Ezt a műveletet AEG mosógépednél szinte gyerekjáték elvégezni, hiszen az adagoló egyetlen mozdulattal eltávolítható és ügyes kialakításának köszönhetően egyszerűen tisztítható.
Ha mindez megvan, illeszd a tartályt a helyére és indíts el egy 60ºC-os programot 1 liter 20%-os ecettel a gép belsejében, hogy az összes bacitól megszabaduljon a mosógép.

Makacsul ragaszkodó foltok. Nem jönnek ki a textíliákból a máskor szempillantás alatt eltűnő szennyeződések? Meglepő, de a gond sokszor épp abból adódik, hogy túl sok mosószert használsz. Ugyanis a felesleges mosószer lerakódhat, megkövesedhet, ezzel dugulást okozva. Így pedig a következő adag tisztítószer nem jut el a ruhákhoz (vagy rossz mosási ciklusban kerül a gépbe és azonnal kiürül), így a ruhák bizony koszosak maradnak.

„Homokszemcsék” a ruhákon. A diagnózis egyértelmű: Vízkövesedés! Ha nem takarítod rendszeresen mosógéped, bizony előbb-utóbb számíthatsz a vízkő megjelenésére. Ezt pedig már csak akkor fogsz észlelni, mikor a dobban a lerakódás olyan vastag, hogy centrifugálás közben leválik és a ruhára rakódik. Amellett, hogy nem túl szép látvány a vízkő kedvenc fekete pulcsidon, még káros is, hiszen a mosógépet és a textíliát is roncsolja! Megelőzésként használj vízlágyítót vagy mosószódát, ha pedig már megvan a baj, jöjjön a szokásos mennyiségű ecet és egy 90ºC-os program.

Elveszett illatok. Hiába használsz öblítőt, annak semmi nyoma a ruhákon? Lehet, hogy eldugult az öblítő adagoló cső a kocsonyásodásra hajlomos öblítőktől. Itt az ideje egy alapos öblítésnek a csap alatt!

Leáll a mosógép/víz folyik belőle. Ilyenkor a legmegbízhatóbb megoldás a szakszervíz értesítése, de ki ne lenne kíváncsi, vajon miért történt a gépleállás? Az, hogy a mosási ciklus során leáll a mosógép, még nem jelent végzetes gondot. A modern háztartási gépek ugyanis már egy kisebb gondnál is leállnak, épp azért, hogy ne legyen nagyobb a baj. Ilyenkor kapcsold ki a mosógépet, áramtalanítsd, majd ellenőrizd a lefolyócsövet és a szűrőt.
Törött a cső? Már meg is van az áradás oka. Nem látsz rajta sérülést? Húzd ki a gépből és ellenőrizd a csőben lévő szűrőt. Ha koszos, forró víz alatt öblítsd el (makacs szennyeződés esetén áztasd ecetbe).
Ha a hiba még mindig fennáll, jöhet a mosógép szűrője, melyet a takarófedél alatt találsz (ha eltávolításakor víz folyik ki a gépből ne ijedj meg). A fentiek szerint tisztítsd meg ezt is.
Hihetetlen, miket fogsz találni benne! Az óvatlanul zsebben felejtett papírfecnik, papírzsebkendő maradványok, leszakadt gombok, flitterek, az elveszettnek hitt hajcsatok, ékszerek, aprópénzek mind itt kötnek ki (a normálisan is ide gyűlő textilszálak mellett)... jobb esetben. Ugyanis, ha egy kósza tű (esetleg szög) átjut a szűrőn és elakad a csőben, bizony  a Kis-Balatont kell majd a felmosóvödörbe gyűjtened... Előzd meg a bajt, ürítsd ki a zsebeket és élj a nagyszerű márkás mosógépek nyújtotta praktikus előnyökkel!

További tippek és trükkök várnak a Márkabolt.hu Magazinjában!