Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Nincsen gyümölcs foltok nélkül

Kategória: Mosómasa | 2013.05.30. 15.11 | Módosítva : 2013.05.30. 15.23

A koranyár a kellemes meleg, a friss, zamatos gyümölcsök, a természet, a szabadban töltött órák időszaka. Ezzel egy időben megszaporodnak a gyerekek ruháin a fűfoltok, a konyharuhák és abroszok gyümölcsfoltosak lesznek, nem is beszélve a makacs izzadságfoltokról, amik nem kímélik ruháinkat. Háziasszony legyen a talpán, aki könnyedén elbánik minden maszatos ruhával.

A legjobb, ha minél hamarabb nekiesünk a pacáknak, de sok esetben csak órák, vagy napok múlva kerül a mosógép közelébe a foltos anyag. A friss folt bármilyen anyagból langyos szappanos vízzel, vagy higított szalmiákszesszel könnyen eltávolítható. A régebbi foltokkal már nehezebb a dolgunk. Első lépésben érdemes megpróbálkozni a mosószeres áztatással, ha szerencsénk van, a foltra dörzsölt mosószer 1 nap alatt kiszedi a foltot. De ha ennél makacsabb szennyeződéssel állunk szemben, akkor érdemes bevetni a citrom, az ecet, vagy éppen az ammónia erejét!

Az olyan, vízben oldódó szennyeződések nagy részét, mint a sör, a narancs vagy éppen a paradicsomlé hagyta foltok, könnyedén eltávolíthatod a pamutból készült ruhákból, ha közvetlenül a mosás előtt 10%-os hígítatlan ecetbe áztatod és ronggyal átdörzsölöd. Nagyobb foltok esetében nem árt, ha a mosás előtti éjszakára beáztatod a ruhát három rész ecet és egy rész víz oldatába.

Az ammónia is nagyszerűen használható folteltávolításra. Ügyelj azonban arra, hogy selyem-, gyapjú- vagy spandexanyagok tisztításánál fele-fele arányban vegyítsd a vizet és az ammóniát. Az izzadságfoltok esetén először kicsit vízzel dörzsöld át a foltot, majd a mosás előtt kend át 50%-os töménységű vizes ammóniaoldattal. A fűfoltokon is segíthet az ammónia. Keverj össze néhány csepp ammóniát egy teáskanál 3%-os hidrogén-peroxiddal, és dörzsöld a foltra. Amint a szennyeződés eltűnik, öblítsd ki, és azonnal tedd a ruhát a gépbe.
Az olyan lédús, zamatos nyári gyümölcsök, mint a szeder vagy a meggy, eltávolíthatatlannak tűnő foltokat képesek okozni. Ha időben észreveszed, a legjobb, ha forró vízzel leforrázod az érintett területet, és azonnal kimosod. A kevésbé friss, például a szeder okozta foltokra érdemes kevés bóraxos oldatot önteni, majd langyos vízben áztatni egy órán át, végül kimosni.
A cseresznye és a meggy legjobb ellenszere a citrom és az ecet. A foltot először vizezd be, majd csepegtess rá némi citromot és egy kevés ecetet, és hagyd állni negyed órát. Langyos vízben öblítsd alaposan át a ruhát, és a foltnak nyoma sem lesz.

Bármilyen anyagú ruhán használod is ezeket a megoldásokat, ügyelj arra, nehogy kárt tégy a ruha színében vagy anyagában. Különösen selyem, gyapjú, vagy egyéb összetételű keverék anyagok esetében kell óvatosnak lenned. Ezért érdemes egy kevésbé látható helyen próbakezelést végezni!

Márkabolt TIPP: Fontos,  hogy foltkezelés után minden esetben mosógépben alaposan mosd át a ruhákat.  Ha nem jött össze egy egész adagnyi mosnivaló, szerencsés, ha a mosógéped rendelkezik a gazdaságos 20 perc, 3 kg funkcióval. Az AEG L 76285 FLE és az AEG L70470 FL elöltöltős mosógépe is biztosítja, hogy kis mennyiségű ruhát is nagyon gyorsan ki lehessen mosni. A 20 perc, 3 kg funkcióval rendelkező mosógépek nemcsak kevesebb vizet használnak fel egy mosáshoz, de a normál mosási programokhoz képest jelentős árammegtakarítás érhető el. Így nemcsak kedvenc ruhadarabjaidat őrzöd meg, de a környezetedet is óvod.