Szaftos-ropogós sült csirke maghőmérős sütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2025.10.04. 12.02 | Módosítva : 2025.10.12. 18.00

A tökéletes sült csirke receptjét keresed?  Maghőmérő segítségével a hús biztosan omlós marad, a bőr pedig aranybarnán ropog. Bátran nekiállhatunk kezdőként is – a receptet lépésről lépésre követve biztosan sikerül.

A tökéletes sült csirke titka nem a különleges fűszerekben rejlik, hanem a pontos technológiában: előre besózzuk a húst, majd hagyjuk pihenni és egy nagy, vastagfalú, öntöttvas edényben vagy serpenyőben, maghőmérős gőzsütőben sütjük meg a csirkét. Ehhez a recepthez kisebb súlyú, másfél kiló körüli csirkét válasszunk. 

Hozzávalók
A csirkéhez:
    • 1 kb. 1,5 kg-os csirke
    • nagyszemű (maldon) só  – 1 ek minden kg-hoz
A szószhoz:
    • a csirkéből kisült szaft
    • 1–2 evőkanál víz
    • 1 nagy gerezd zúzott fokhagyma
    • 1 diónyi vaj
    • ½ citrom leve

Elkészítés
A csirkét a súlyához mérten sózzuk be kívül-belül, a maradék sót szórjuk a hasüregbe, majd tegyük hűtőbe 24 órára. Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (légkeverésnél 210 °C). A sütőtálat forrósítsuk közepes lángon legalább 5 percig. Közben töröljük szárazra a csirkét, majd tegyük a forró edénybe. A húsnak rögtön sercegnie kell. Hagyjuk 10 percig sülni, ne mozgassuk. Szúrjuk a húshőmérőt a mellhús legvastagabb részébe, majd az edénnyel együtt tegyük be a sütőbe.  

Az összes sütési idő 35-40 perc lesz. Elsőként a mellehúsa 15–20 perc alatt aranybarnára sül,  a belső hőmérséklete pedig 60 °C körül lesz. Fordítsuk meg a csirkét, és süssük további 5–10 percig, amíg ez az oldala is szépen megpirul. Fordítsuk vissza mellével felfelé, és süssük újabb 5–10 percig. Amikor a meghőmérő eléri a  72 °C -ot vegyük ki a sütőből – ellenőrizzük a combok hőmérsékletét is, azok  is 72–74 °C-on ideálisak. 

A sült csirkét vágódeszkán pihentessük 25–30 percig. Ha a combokat szeretjük jobban átsütve, tegyük vissza a sütőbe 5–10 percre a két combot. A kisült szaft felhasználásával szószt készíthetünk. Ehhez  a serpenyőben maradt szaftot tegyük vissza a főzőlapra, közepes lángra. Öntsük hozzá a vizet, és fakanállal kaparjuk fel az aljára sült ízes darabokat. Adjuk hozzá a fokhagymát, egy perc múlva a vajat, majd facsarjuk bele a citromlevet. Végül frissen őrölt borssal ízesítsük. Só nem szükséges. Szeleteljük fel a csirkét, locsoljuk meg a szósszal, és ha szeretnénk, szórjunk rá friss petrezselymet vagy kakukkfüvet.