Rántott sertésszelet vadász mártással és köménymagos zsírban sült burgonyával recept

Kategória: Konyhavarázs | 2025.08.09. 18.29 | Módosítva : 2025.10.03. 20.56

Egyenesen Ausztráliából, a fenntartható gasztronómia elismert séfjétől, Rodney Dunn recepteskönyvéből hoztuk ezt a laktató húsos fogást. A hőfokváltozásra kiválóan reagáló indukciós főzőlapon akár fél óra alatt is összeállítható, közepesen egyszerű recept, mely egészen biztosan sokak kedvencévé válhat.

A vadászmártás az erdei vadászat hangulatát és alapanyagait idézi meg. Ez egy klasszikus, főként gombával és hagymával készülő barna mártás, amelyet hagyományosan vadételek (innen a neve: vadász) vagy sertés-, borjú- és szárnyasételek kísérőjeként tálalnak.

Hozzávalók

Rántott sertésszelet:
    • 4 db sertéslapocka szelet (egyenként kb. 200 g, összesen kb. 800 g)
    • 3 csésze panko morzsa (vagy durvább házi zsemlemorzsa)
    • 1 csésze finomliszt
    • 2 tojás
    • Só, frissen őrölt bors
    • Kevés víz
    • Olaj a sütéshez

Vadász mártás:
    • 60 g vaj
    • 2 db francia salottahagyma (vagy kisebb vöröshagyma), finomra vágva
    • 400 g gomba, felszeletelve (csiperke vagy barna kalapú)
    • 2 tk friss kakukkfűlevél
    • 150 ml főzőtejszín
    • 150 ml marhahús-alaplé
    • 1 tk sűrített paradicsom
    • 1 tk vörösborecet
    • só, bors

Köménymagos zsírban sült burgonya:
    • 800 g burgonya (pl. Desiree, Agria vagy más, jól süthető fajta)
    • 100 g sertészsír
    • ½ tk őrölt vagy tört köménymag
    • 1 marék friss petrezselyemlevél (durvára vágva)
    • nagyszemű tengeri só (tálaláshoz)

Elkészítés:
A rántott húshoz a hússzeleteket tegyük két fóliaréteg közé, majd húsklopfolóval óvatosan klopfoljuk ki őket 1–2 mm vastagságúra. Egy-egy tányérba tegyük a pankomorzsát, a megsózott és borsozott lisztet, a harmadikban pedig a felvert tojásokat, amit fél csésze vízzel kikeverünk. A hússzeleteket először forgassuk lisztbe, majd a tojásos keverékbe, végül a zsemlemorzsába. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tálcára.

A vadász mártáshoz egy serpenyőben olvasszunk fel 30 g vajat, majd adjuk hozzá a gombát. Közepes lángon pirítsuk 2–3 percig, amíg megpuhul és enyhén színt kap. Tegyük félre. Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk fel a maradék vajat, adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk, amíg megpuhul. Ezután keverjük bele a sűrített paradicsomot, pirítsuk 1 percig. Öntsük hozzá az alaplevet és a tejszínt, majd keverjük vissza a gombát. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és az ecetet, majd főzzük, míg kissé besűrűsödik. Sóval, borssal ízesítsük. A sertésszelet sütéséhez egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, majd a panírozott húsokat közepes lángon, oldalanként 5–6 perc alatt süssük aranybarnára.

A köménymagos zsírban sült burgonyához hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk nagyobb, 3–4 cm-es darabokra. Egy vastag falú serpenyőben olvasszuk fel a zsírt, majd tegyük bele a burgonyát. Sózzuk, és közepes lángon, gyakran kevergetve süssük 10–15 percig, amíg puha és aranybarna lesz. Adjuk hozzá a köménymagot és a petrezselymet, és süssük további 2 percig. Szűrőkanállal szedjük ki, papírtörlőn csepegtessük le, majd szórjuk meg nagyszemű tengeri sóval.

Markabolt.hu Tipp: Beépíthető főzőlapok között számos indukciós főzőlapot találsz webáruházunkban.