Egyenesen Ausztráliából, a fenntartható gasztronómia elismert séfjétől, Rodney Dunn recepteskönyvéből hoztuk ezt a laktató húsos fogást. A hőfokváltozásra kiválóan reagáló
indukciós főzőlapon akár fél óra alatt is összeállítható, közepesen egyszerű recept, mely egészen biztosan sokak kedvencévé válhat.
A vadászmártás az erdei vadászat hangulatát és alapanyagait idézi meg. Ez egy klasszikus, főként gombával és hagymával készülő barna mártás, amelyet hagyományosan vadételek (innen a neve: vadász) vagy sertés-, borjú- és szárnyasételek kísérőjeként tálalnak.
Hozzávalók
Rántott sertésszelet:
• 4 db sertéslapocka szelet (egyenként kb. 200 g, összesen kb. 800 g)
• 3 csésze panko morzsa (vagy durvább házi zsemlemorzsa)
• 1 csésze finomliszt
• 2 tojás
• Só, frissen őrölt bors
• Kevés víz
• Olaj a sütéshez
Vadász mártás:
• 60 g vaj
• 2 db francia salottahagyma (vagy kisebb vöröshagyma), finomra vágva
• 400 g gomba, felszeletelve (csiperke vagy barna kalapú)
• 2 tk friss kakukkfűlevél
• 150 ml főzőtejszín
• 150 ml marhahús-alaplé
• 1 tk sűrített paradicsom
• 1 tk vörösborecet
• só, bors
Köménymagos zsírban sült burgonya:
• 800 g burgonya (pl. Desiree, Agria vagy más, jól süthető fajta)
• 100 g sertészsír
• ½ tk őrölt vagy tört köménymag
• 1 marék friss petrezselyemlevél (durvára vágva)
• nagyszemű tengeri só (tálaláshoz)
Elkészítés:
A rántott húshoz a hússzeleteket tegyük két fóliaréteg közé, majd húsklopfolóval óvatosan klopfoljuk ki őket 1–2 mm vastagságúra. Egy-egy tányérba tegyük a pankomorzsát, a megsózott és borsozott lisztet, a harmadikban pedig a felvert tojásokat, amit fél csésze vízzel kikeverünk. A hússzeleteket először forgassuk lisztbe, majd a tojásos keverékbe, végül a zsemlemorzsába. Sorakoztassuk őket sütőpapírral bélelt tálcára.
A vadász mártáshoz egy serpenyőben olvasszunk fel 30 g vajat, majd adjuk hozzá a gombát. Közepes lángon pirítsuk 2–3 percig, amíg megpuhul és enyhén színt kap. Tegyük félre. Ugyanebben a serpenyőben olvasszuk fel a maradék vajat, adjuk hozzá a hagymát, és pároljuk, amíg megpuhul. Ezután keverjük bele a sűrített paradicsomot, pirítsuk 1 percig. Öntsük hozzá az alaplevet és a tejszínt, majd keverjük vissza a gombát. Adjuk hozzá a kakukkfüvet és az ecetet, majd főzzük, míg kissé besűrűsödik. Sóval, borssal ízesítsük. A sertésszelet sütéséhez egy nagyobb serpenyőben hevítsünk olajat, majd a panírozott húsokat közepes lángon, oldalanként 5–6 perc alatt süssük aranybarnára.
A köménymagos zsírban sült burgonyához hámozzuk meg a burgonyát és vágjuk nagyobb, 3–4 cm-es darabokra. Egy vastag falú serpenyőben olvasszuk fel a zsírt, majd tegyük bele a burgonyát. Sózzuk, és közepes lángon, gyakran kevergetve süssük 10–15 percig, amíg puha és aranybarna lesz. Adjuk hozzá a köménymagot és a petrezselymet, és süssük további 2 percig. Szűrőkanállal szedjük ki, papírtörlőn csepegtessük le, majd szórjuk meg nagyszemű tengeri sóval.
Markabolt.hu Tipp:
Beépíthető főzőlapok között számos
indukciós főzőlapot találsz webáruházunkban.