A klasszikus angol sticky toffee pudding muffin formában: szaftos, datolyás tészta, lágy karamellöntet és krémes vajkrém a tetején. Egyszerű elkészíteni, ráadásul három hónapig fagyasztható is.
Hozzávalók
A muffinhoz
• 135 g mag nélküli datolya
• ½ tk szódabikarbóna
• 100 ml forró víz
• 70 g vaj
• 120 g barnacukor
• 2 közepes tojás
• 135 g finomliszt
• 1 ½ tk sütőpor
• 70 g méz
• 1 tk vaníliakivonat
A karamellöntethez
• 150 ml tejszín (30–35%-os)
• 1 ek méz
• 75 g barnacukor
• 50 g vaj
A vajkrémhez
• 150 g vaj (szobahőmérsékletű)
• 300 g porcukor
• 75 g a karamellöntetből
A díszítéshez
• apróra vágott karamell- vagy tejkaramella kockák
• a maradék karamellöntet
Elkészítés
A muffinhoz melegítsük elő a
sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőben: 160 °C). Béleljünk ki egy muffinformát sütőpapírral. A datolyát felaprítjuk, majd a szódabikarbónával és a forró vízzel együtt egy tálba tesszük. Hagyjuk állni 10 percig. Botmixerrel pürésítjük. Egy másik tálban a vajat és a barnacukrot kikeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a mézet, a vaníliát és a datolyapürét. Simára keverjük. A masszát elosztjuk a 12 mélyedésben. 20–23 perc alatt készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.
A karamellöntet hozzávalóit kis lábasban alacsony hőfokon melegítjük, amíg a vaj elolvad. Forrásig hevítjük, majd 1 percig forraljuk, és néha megkevergetve teljesen kihűtjük. A vajkrémhez a vajat és a porcukrot krémesre keverjük, majd beleforgatjuk a kihűlt karamellöntet egy részét.
Összeállításkor a muffinok közepét kivágva karamellöntettel töltjük, habzsákból kinyomva a tetejükre vajkrémet teszünk, majd miután meglocsoltuk a karamellöntettel, ráhelyezzük a tetejükre a karamellkockákat.