Karamellás muffin datolyával

Kategória: Konyhavarázs | 2025.10.04. 16.27 | Módosítva : 2025.10.12. 18.01

A klasszikus angol sticky toffee pudding muffin formában: szaftos, datolyás tészta, lágy karamellöntet és krémes vajkrém a tetején. Egyszerű elkészíteni, ráadásul három hónapig fagyasztható is.

Hozzávalók

A muffinhoz
    • 135 g mag nélküli datolya
    • ½ tk szódabikarbóna
    • 100 ml forró víz
    • 70 g vaj
    • 120 g barnacukor
    • 2 közepes tojás
    • 135 g finomliszt
    • 1 ½ tk sütőpor
    • 70 g méz
    • 1 tk vaníliakivonat

A karamellöntethez
    • 150 ml tejszín (30–35%-os)
    • 1 ek méz
    • 75 g barnacukor
    • 50 g vaj

A vajkrémhez
    • 150 g vaj (szobahőmérsékletű)
    • 300 g porcukor
    • 75 g a karamellöntetből

A díszítéshez
    • apróra vágott karamell- vagy tejkaramella kockák
    • a maradék karamellöntet

Elkészítés
A muffinhoz melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütőben: 160 °C). Béleljünk ki egy muffinformát sütőpapírral. A datolyát felaprítjuk, majd a szódabikarbónával és a forró vízzel együtt egy tálba tesszük. Hagyjuk állni 10 percig. Botmixerrel pürésítjük. Egy másik tálban a vajat és a barnacukrot kikeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, majd a lisztet, a mézet, a vaníliát és a datolyapürét. Simára keverjük. A masszát elosztjuk a 12 mélyedésben. 20–23 perc alatt készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni.

A karamellöntet hozzávalóit kis lábasban alacsony hőfokon melegítjük, amíg a vaj elolvad. Forrásig hevítjük, majd 1 percig forraljuk, és néha megkevergetve teljesen kihűtjük. A vajkrémhez a vajat és a porcukrot krémesre keverjük, majd beleforgatjuk a kihűlt karamellöntet egy részét. 

Összeállításkor a muffinok közepét kivágva karamellöntettel töltjük, habzsákból kinyomva a tetejükre vajkrémet teszünk, majd miután meglocsoltuk a karamellöntettel, ráhelyezzük a tetejükre a karamellkockákat.