Így tartsd jó karban mikrohullámú sütődet erőfeszítés nélkül

Kategória: Konyhavarázs | 2021.02.08. 19.41 | Módosítva : 2021.02.13. 16.26

Karbantartási és tisztítási tippeket gyűjtöttünk össze, hogy a lehető legkönnyebb legyen a mikro használata. 

Elsőként nézzük, mivel őrizheted meg a mikrosütőd élettartamát és milyen biztonsági előírásokat kell betartani. Nagyon fontos, hogy csak mikrohullámú sütőbe való tárolókat és edényeket használj, fém tárolóedényeket pedig egyáltalán ne. Óvatosan kell bánni az eldobható műanyag vagy papír ételtartók melegítésénél. Ha ilyet teszel a sütőbe, mindenképpen maradj a közelben és kövesd figyelmesen a sütési folyamatot. Bár nyilvánvalónak tűnhet, de soha ne feledd: a mikrohullámú sütő élelmiszerek és italok felmelegítésére szolgál. A készüléket szárításra, esetleg  papucsok, szivacsok, nedves ruhaneműk felmelegítésére nem szabad használni, mert meggyulladhat és tűz keletkezhet. 

Fontos biztonsági szabály (és sajnos sokan nem is tudják), ha a melegített étel füstölni kezd, ne nyisd ki a készülék ajtaját! Kapcsold ki a sütőt és húzd ki konnektorból az elektromos csatlakozót, és várd meg, amíg az étel már nem füstöl! Az ajtó kinyitása az étel füstölése közben tüzet okozhat. Italok a mikrohullámú melegítés után utólag is kifuthatnak ezért az edény sütőből való kiemelésénél légy mindig körültekintő! Ha bébiételt vagy cumisüveget melegítesz fel, mindig rázd össze vagy kevers meg az ételt és ellenőrizd a hőmérsékletet! Különös lehet, de a tojás főzésére is nagyon figyelni kell. Héjában ne főzz tojást, és az egész keménytojásokat nem melegítsd mikrohullámú sütőben, mert a mikrohullámú főzés befejezése után is felrobbanhatnak.

Másodjára fussunk végig a mikrotisztítás lépésein. Az ajtóról a szennymaradványokat nedves puha ronggyal, rendszeres áttörléssel távolíthatod el. Az ajtóüveg tisztításához ne használj erős súrolószereket vagy éles fémkaparókat, mert megkarcolhatják a felületét, amitől az üveg összetörhet. A sütőteret minden használat után érdemes átörölni. Amíg a sütő meleg, töröld le az összes foltot, kifolyt ételt egy nedves puha ronggyal vagy szivaccsal. Vigyázz arra, hogy a mosószer és a víz ne jusson át a sütő falának apró lyukain, mert így kárt tehet a sütőben. Ugyanezért ne használj szórófejes tisztítókat sem a sütőtérben.

A grill használatakor a kifröccsent zsír füstöt és kellemetlen szagot okozhat, ráadásul a lerakódott zsír túlhevülhet és füstölni kezdhet vagy meggyulladhat. Használat után tisztítsd le a hullámterelő lemezt, a sütő belsejét, a forgótányért és a forgótányértartót. Ezeknek száraznak és zsírmentesnek kell lenniük mindig. A sütő külseje enyhe mosószeres vízzel könnyen tisztítható. A forgótányért és forgótányértartót mosogasd el enyhe mosószeres vízben vagy mosogatógépben.