Ropogós, sós és ízekben gazdag – ez a gombás burgonyarösti mindössze öt hozzávalóból készül, elkészül körülbelül fél óra alatt, mégis nagyon laktató és finom. A fogást karcálló
AEG NII64B30AZ beépíthető főzőlapon, ami egy AEG SaphirMatt indukciós főzőlap, készítettük el, de természetesen bármilyen főzőlapon elkészíthető.
Hozzávalók (4 adaghoz)
400 g burgonya
250 g vegyes gomba (pl. csiperke, barna csiperke, laskagomba)
3 gerezd fokhagyma
1 marék friss petrezselyem
4 evőkanál mandulaforgács
só, bors, olívaolaj
Elkészítés
Hámozzuk meg a burgonyát, és reszeljük le finomra. A gombát tisztítsuk meg és vágjuk kisebb darabokra. A fokhagymát és a petrezselymet aprítsuk fel. Száraz serpenyőben, közepes lángon, 2–3 perc alatt pirítsuk aranybarnára a mandulaforgácsot. A reszelt burgonyát keverjük össze egy csipet sóval és egy kevés olívaolajjal. Hagyjuk állni 5 percig, majd kézzel vagy egy tiszta konyharuhával alaposan nyomkodjuk ki belőle a felesleges nedvességet – ettől lesz igazán ropogós a rösti.
Melegítsünk meg serpenyőben egy kevés olívaolajat. A burgonyamasszából kanalazzunk kis halmokat a forró serpenyőbe, és lapítsuk mindet körülbelül egy cm vastagra. Süssük a halmocskákat oldalanként 4–5 percig, amíg szép aranybarnára nem sülnek. Egyszerre több kisebb röstit is süthetünk, vagy készíthetünk nagyobb lepényeket is, amit tálaláskor szeletekre vághatunk. Egy másik serpenyőben hevítsünk kevés olívaolajat, majd pirítsuk meg benne a gombát és a fokhagymát kb. 5 perc alatt. Sóval, borssal ízesítjük, végül belekeverjük az aprított petrezselymet is. A frissen sült röstik tetejét tálaláskor megpakoljuk fokhagymás gombával, végül megszórjuk pirított mandulaforgáccsal.