Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Hologramos főzősegéd vagy takarító robot?

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok | 2013.09.25. 21.50 | Módosítva : 2013.09.25. 22.01

Előző cikkünkben az Electrolux Design Lab 2013-as döntőjének  francia, a koreai, a finn és a szingapúri pályaművét ismerhetted meg. Most bemutatjuk az olasz, a kolumbiai, a svéd és brazil versenyző futurisztikus koncepcióját, egyenesen a jövőből.

   
Global Chef
(felső képünkön)
Dawid Dawod, svéd, terméktervezés mesterfokozattal rendelkező fiatal designer Global Chef (Világszakács) konyhai készüléke a lézeres hologram-technológia segítségével hozza össze a világ különböző pontjain élő embereket. Közösen főzőcskézhetünk a szeretteinkkel, vagy sztárséfektől is vehetünk főzőleckéket. Az eszköz elemzi az ételek összetevőit, mozgásérzékelő kamerával rendelkezik, és képes 360 fokban hologramot vetíteni maga körül. A Global Chef  koncepció segít a kapcsolatteremtésben és a kulináris kreativitás fejlesztésében is.

Kitchen Hub
Francisco Barboza Grasa, gépészmérnöki diplomával és formatervezés szakon szerzett mesterfokozattal rendelkező olasz tervező. Koncepciója a  Kitchen Hub (A konyha lelke) segít a családoknak az egészségesebb étkezésben és az élelmiszer készlet gazdaságosabb felhasználásában is. A készülék központi eleme a hazavitt élelmiszerek gyártási információit kezelő alkalmazás, a többi app pedig ennek a logikus kiegészítése. A Kitchen Hub tárolja a családtagok egyéni étrendjét, a családi receptgyűjteményt  és vásárlási tippeket is ad. Az elegáns, álló gyűrű vízzel tisztítható, a rajta tárolt információ pedig könnyedén másolható.
    
Mab
Adrian Perez Zapata, kolumbiai versenyző pályamunkája  egy automatikus tisztítórendszer, amely repülő mini robotok egész seregével gondoskodik a takarításról. A Mab használatával minden felület ragyogóan tiszta lesz a lakásban. Az apró repülő robotok végigpásztázzák és kitakarítják a lakást, mindenhol a megfelelő takarítási műveleteket végezve el. A mini robotok olyan folyadékcseppet használnak, amely megtalálja és csapdába ejti a felületeken található szennyeződéseket. A berendezés elegáns, ugyanakkor letisztult külsőt kapott, így minden otthonba illeszkedni fog, ha egyszer gyártani fogják.

Atomium (alsó képünkön)
Luiza Silva, brazíl formatervező elgondolása az elmúlt 1-2 év slágerermékét, a 3D-s nyomtatók használja fel.  Az Atomium egy olyan 3D nyomtató, amely molekuláris összetevőkből, rétegről rétegre építi fel az ételt. Segítségével bárki  játékos módon készítheti el a saját ételeit, így az étkezés élvezetes, kreatív tevékenységgé válik. A megrajzolt ételt érzékeli a nyomtató és a kívánt alakban kinyomtatja az ételt. Közben úgy válogatja össze a molekuláris összetevőket, hogy a tápanyagok összetétele is az emberi szervezet számára a legmegfelelőbb legyen.

Márkabolt Tipp: A pályázók mellett azok is nyerhetnek, akik leadják szavazatukat kedvencükre. Voksolni az Electrolux Design Lab oldalán lehet. Neked melyik a kedvenced?