Ország Boltja 2017 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Ország Boltja 2016 Minőségi díj Háztartási gépek kategória II. helyezett
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz

Gasztronómiai designötletek a világ minden tájáról

Kategória: Hírek,érdekességek,újdonságok | 2013.02.28. 10.52 | Módosítva : 2013.03.02. 10.39

Az Electrolux világszerte egyre népszerűbb Design Lab versenyének 2013-ban az egyik témája a közösségi főzés. A téma apropóját az adja, hogy az otthoni vendéglátás és főzés mára a szórakozás egyik népszerű formája lett. Ha barátaidat Te is szívesen hívod meg egy-egy grillpartyra vagy péntek esti vacsorára, meg kell ismerned a legfrappánsabb designötleteket!

A családi és baráti összejövetelek programja sokszor a közös főzés, mely egyre több érdekes, hasznos megoldást, eszközt kíván. A Design Lab 10 éves története során a pályázók számos innovatív elképzelést dolgoztak már ki, amellyel a főzés valódi élménnyé válhat, s az idén újabb ötleteket nyújtanak be, melyekkel egy nap akár az otthonunkban is találkozhatunk.
 
Az Electrolux Design Lab formatervezői verseny 10 éves fennállása alatt átalakultak a fogyasztói szokások. A vidéken élők jelentős része városokba költözött, ahol egyre kisebb helyen kénytelenek létezni. Ezzel párhuzamosan viszont a komfort iránti igény egyre nő. Ezért a 2013-as formatervezői pályázat a „városiasodásból” eredő problémák megoldását tűzte ki célul. A pályázók az urbanizáció témájához kapcsolódóan három fókuszterület közül választhatna: a terveket a közösségi főzés, a friss levegő vagy a tiszta otthon témakörében készíthetik el a versenyzők.
 
A közösségi főzés kategória pályázóinak például arra kell koncentrálniuk, hogy miként kínálhat megoldást a formatervezés a szórakozásra, az időtakarékosságra és az egészségesebb életre. A verseny 10 éves története során már eddig is számos innovatív elképzelést nyújtottak be a pályázók, amelyekkel valódi élmény lehet a főzés, és az otthoni vendéglátás.
 
Íme, néhány pályamű a témához kapcsolódóan az elmúlt évtizedből:
 
Hwa-Seok (2005): Ki hoon Yoo, Dél-Korea
A Hwa-Seok koreaiul lángoló követ jelent. Ez egy kőből készült tűzhely, amely elektromágneses indukcióval működik. A termék a hagyományos kövön sütést a modern technológiával ötvözve egy teljesen új, innovatív eszközt kínál azoknak, akik kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra. A zöldségek vagy hús elkészítésére alkalmas szerekezet pedig a kövek eltávolítása után víz vagy levesek melegítésére is használható.

HydroSphere (2006): Kleber Puchaski, Egyesült Királyság
A HydroSphere egy átlátszó, 42 centiméter magas gömb, amelyben a fogyasztók fűszernövényeket, apró gyümölcsöket vagy zöldségeket termeszthetnek a konyhájukban. Így a felhasználó szeme láttára érnek be hozzávalóik. A polikarbonátból készült, napelemmel működő rendszer a közvetlen természetes energiát a belső világítási rendszerbe továbbítja, míg a növekedést elősegítő központi lámpa pedig automatikusan beállítja a megfelelő hőmérsékletet és a fényerőt.

The Snail (2010): Peter Alwin, India
A 2010-es Design Lab győztese, a The Snail, egy hordozható melegítő- és főzőeszköz, amely indukciós technológiával működik. Közvetlenül rá lehet ragasztani az edényre, serpenyőre, bögrére, hogy a megfelelő hőfokra hevítse azt. Kis helyen is használható, ráadásul hordozható. A nagy sűrűségű cukorkristály-akkumulátorral működő „Snail” cukorból nyeri az energiáját, mellyel felmelegít egy tekercset és ezzel mágneses indukciós mezőt hoz létre. A programokat pedig egy érintőképernyős felületen lehet szabályozni, ezek a beépített érzékelők meghatározzák a melegítendő étel típusát, amellyel a rendszer automatikusan beállítja a melegítéshez szükséges időt és hőmérsékletet.  

Mobil indukciós főzőlap (2011): Tommi Moilanen, Finnország
Ez a kompakt, intelligens indukciós főzőlap utazás közben is jól használható, egy okostelefonon keresztül pedig biztonságosan vezérelhető. Az erre íródott alkalmazás felismeri az intelligens ételcsomagolást, amelynek NFC-címkéi automatikusan igazodnak az étel melegítésének struktúrájához. Az alkalmazás saját memóriával rendelkezik, ami tárolja a főzőlap összes addigi igénybevételét. Az indukciós lap fényes fekete-fehér felületű, fából készült fogantyújának köszönhetően könnyen hordozható, tárolható, és az akkumulátor töltése közben felakasztható. Ez a főzőlap egyszerre esztétikus és jól használható!

Smoobo turmixgép (2011): Roseanne de Bruin, Új-Zéland
Smoobo turmixgép szórakoztató módon segít elkészíteni kedvenc turmixainkat. Csak be kell tenni a hozzávalókat a kettészedett labdába, azt szorosan összezárni, majd pattogtatni. Ez pedig működésbe hozza a kinetikus akkumulátorokat, azok a vágókéseket, amelyek péppé passzírozzák a hozzávalókat. A Smoobo felületét egyenetlen gumicsomók díszítik, amelyek még szórakoztatóbbá teszik a környezetbarát turmixolást. A képen is láthatod, gyerekjáték a turmixolás!

Tastee (2012): Christopher Holm-Hansen, Dánia
Nem lenne nagyszerű, ha egy profi séf kifinomult ízlésével rendelkeznénk? A Tastee egy olyan ízjelző, amely segíti a szakácsot az étel elkészítésénél. Alakja és mérete egy hagyományos kanálra emlékeztet, a Tastee azonban helyettünk dolgozik: az emberi ízlelőbimbókhoz hasonló érzékelőkkel állapítja meg, mire lehet még szükség a tökéletes végeredményhez. Sőt, olyan hozzávalót is javasolhat a készülék, ami nekünk eszünkbe sem jutna, így segítségével bárki mesterszakácshoz méltó ételeket készíthet.

Impress Fridge – nyílt hűtő (2012): Ben de la Roche, Új-Zéland
Mindenkivel előfordult már, hogy megfeledkezett a hűtőbe tett ételmaradékról, és az megromlott. Az Impressel viszont ezt elfelejtheti! A készülék ugyanis egy olyan hűtőfal, amely az ételeket és italokat nem zárt jégszekrényben, hanem nyílt területen tárolja. Így aztán senki sem felejti otthon az előcsomagolt ebédjét, sőt, az éjjeli nassolás finomságait is akárki könnyedén megtalálja. Sőt, minél kevesebb ételt tárolnak benne, annál kevesebb energiát használ el. Ha pedig üres, akkor egyáltalán nem is hűt.

Ha kíváncsi vagy, idén milyen desingötletekkel kápáztatnak el mindenkit a Design Lab résztvevői, olvasd rendszeresen a márkabolt.hu Magazinját, ahol egész évben nyomon követjük a 2013-as tervezőpályázatot!