3 trükk, amiért jobbak a gőzsütők a hagyományos sütőknél

Kategória: Ötletek, javaslatok, tanácsok | 2018.10.08. 06.14 | Módosítva : 2018.10.09. 21.33

Új sütőt keresel? Lecserélnéd hagyományos sütődet? Egy gőzsütővel otthon, a saját konyhádban is remekműveket alkothatsz. Akár gyönyörűen megkelt, laza állagú kenyeret, akár egy ropogósra sült, omlós húsú csirkét szeretnél készíteni, a titok minden esetben a gőz. A gőz fantasztikus hatása minden falat ételen érezhető.

Miért jobban a gőzsütők a hagyományos sütőknél? 

Egy gőzsütő mindent tud, amit egy hagyományos multifunkciós sütő, ezen felül extra gőzfunkcióval is rendelkezik. A hagyományos sütő és a gőzsütő közötti különbség lényege, hogy a hagyományos sütők a száraz forró levegőt keringetik az étel körül, míg a gőzsütőkben kombinálni lehet a forró, száraz levegőt és a gőzt. Ez az apró különbség, a gőz jelenléte nagyon különleges következménnyel bír a sütési folyamatra. A gőznek köszönhetően ugyanis az ételek megőrzik nedvesség tartalmukat, ezáltal eredeti formájukat (nem töpörödnek össze a kiszáradás miatt), és sokkal finomabbak is lesznek. A gőzben hamarabb meg is sülnek az ételek, és a sütő is kevesebb energiát fogyaszt.

 A különböző gőzprogramokban eltérő arányban keveredik a gőz és a forró levegő. A húsok belül omlósak, kívül aranybarna színűek és ropogósak lesznek, ha alacsony gőztartalmú (25% gőz) programon sütjük őket. A nagy nedvesség tartalmú ételek (felfújtak, rakott ételek) csodálatosan szaftosak maradnak, ha közepes páratartalmú (50% gőz) sütőtérben készülnek. A zöldségeket, halételeket, gabonaféléket (rizs, kuszkusz) érdemes magas páratartalmú (70-100%) sütőtérben párolni, így telt és gazdag lesz ízük, miközben megőrzik értékes tápanyagaikat - ezért egészségesek lesznek.

Számos Electrolux gőzsütőben elérhető a sous vide funkció. Szuvidolás közben az alapanyagok egy lezárt vákuum tasakban vannak, s ettől nagyon gazdag, intenzív ízű lesz a szuvidolt étel íze - ezt hagyományos sütéssel nem lehet elérni. A vákuum miatt az étel nem érintkezik a levegővel, kevésbé oxidálódik, és sokkal jobban magába zárja az ízeket. A sous vide program teljes időtartama alatt fél fok pontossággal tartja a sütő a beállított hőmérsékletet. Ez a precíz hőfokszabályozás garantálja a fantasztikus ízeket. Ilyen sütő például az AEG BSE792320M beépíthető sütő, mely elérhető webáruházunkban is.