Zöldségkrémleves beluga lencsével AEG Steamify sütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2022.07.19. 19.56 | Módosítva : 2022.07.30. 08.07

Egy klasszikus leves receptjét és elkészítését mutatjuk be új köntösben. Az AEG Steamify funkciós sütőjében igazán krémesre sülnek a belevaló zöldségek, miközben megőrzik minden zamatukat.

A barna lencsével szemben a fekete vagy beluga lencse hatalmas előnye, hogy nem kell beáztatni főzés előtt, sokkal gyorsabban elkészülnek. Apró szemű, de jó a vízfelvevő képessége, így majdnem akkorára megnő a lencseszem a főzés során, mintha hagyományos, barna lencsét főznénk. Míg a  barna lencse szétfő, a beluga lencse szépen tartja a formáját, éppen ezért kiválóak salátába, de ebben a levesben levesbetétként gazdagítják a zöldségkrémlevest. A sült zöldségek még ízletesebbé teszik az ételt, a beluga lencse pedig nemcsak rendkívül egészséges, de az ételt is remekül feldobja.

Hozzávalók 
250 g édesburgonya
200 g zellergumó
250 g sárgarépa
250 g petrezselyemgyökér
2 csokor mogyoróhagyma
3 gerezd fokhagyma
4 szál kakukkfű
1 db babérlevél
2 ek. vaj
200 ml édes tejszín
1,5 l zöldségleves alaplé
tengeri só
frissen őrölt bors
1 csésze beluga lencse
3 csésze húsleves alaplé
fűszernövények vagy pörkölt dió a tálaláshoz 

Elkészítés
Sütési idő: 30 perc
A beluga lencsét a zöldségek megmosásáig és megtisztításáig beáztatjuk, majd háromszoros mennyiségű vízben vagy a húsleves alaplében megfőzzük. Az édesburgonyát, a zellert, a petrezselymet, a sárgarépát megtisztítjuk és egyforma darabokra vágjuk. A zöldségeket  perforált sütőtepsire helyezzük, bekapcsoljuk a Steamify funkciót és beállítjuk a hőmérsékletet 99 °C-ra. A zöldségek kb. 30 perc alatt megpuhulnak.

A mogyoróhagymát felkockázva megpároljuk vajon egy serpenyőben. A megtisztított fokhagymát, a kakukkfüvet, a babérlevelet hozzáadva pároljuk még 10 percig. A hagymás keverékből kiszedjúk a kakukkfüvet és a babérlevelet, a párolt hagymát a kész zöldségekhez tesszük. Felöntjük és krémes állagúra keverjük a meleg húslevessel. Sózzuk, borsozzuk, majd belekeverjük a tejszínt, és összefőzzük az egészet. Végül hozzáadjuk a főtt, lecsepegtetett lencsét. Friss petrezselyemmel, gabonafélék csírájával vagy pörkölt dióval megszórva, forrón tálaljuk.