Töltött kelkáposzta gőzsütőben kapros tejfölhabbal

Kategória: Konyhavarázs | 2022.10.09. 18.23 | Módosítva : 2022.10.17. 15.28

A töltött káposzta elmaradhatatlan őszi-téli étel. Az Electrolux receptjében egy könnyített, reform változatot mutatunk be, mely összeállítást követően, közepes páratartalmú programon, Electrolux gőzsütőben mindössze egy óra alatt meg is sül.

Hozzávalók

A töltött kelkáposztához:
1 kg sertéscomb darálva
20 dkg gersli
2 fej hagyma
4 gerezd fokhagyma
2 fej kelkáposzta
2 ek pirospaprika
1 ek csombor
só, bors, babérlevél

A kapros tejfölhöz:
1 ek kapor
2 dl habtejszín
2 dl tejföl


Elkészítés 
A hagymákat apróra vágjuk és megdinszteljük. Fél liter vizet felforralunk indukciós főzőlapon. Gyors melegítés funkcióval 1 perc alatt felforrósodik a víz, melyben egy csipet sóval puhára főzzük a gerslit. A darált húshoz keverjük a puhára párolt hagymát és gerslit, ízesítjük piros paprikával, csomborral, sóval és borssal.

A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, majd sós, szódabikarbónás forró vízbe merítjük. Végül hideg vízbe tesszük, lecsepegtetjük. A kelkáposztát kiterítjük, és a darált húsos keverékből a káposzta közepére kanalazunk egy gombócnyit. A káposztalevél két végét behajtjuk és feltekerjük.

Egy tűzálló tálba pakoljuk a megtöltött leveleket és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Babérlevelet dobunk rá és alufóliával lefedjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük és 60 perc alatt készre sütjük a töltött káposztákat. Ha gőzsütőben sütjük, válasszuk a közepes páratartalmú gőzprogramot. Ilyenkor nem kell vizet önteni a töltött káposztákra. A kapros tejfölhabhoz a tejszínt és tejfölt egy habszifonba töltjük, kaporral és sóval ízesítjük. Végül a töltött kelkáposzta mellé nyomunk 1-1 kapros habrózsát.