Svéd almatorta tejfölhabbal Electrolux gőzsütőben

Kategória: Konyhavarázs | 2019.04.01. 18.48 | Módosítva : 2019.04.05. 21.08

Az almának mindig szezonja van, így bármelyik évszakban nekiállhatsz ennek a mennyei tortának. Alig 20 perc alatt összeállíthatod, és már mehet is a sütőbe. Ha Electrolux gőzsütőben alacsony páratartalmú gőzprogramon sütöd, az alma lédús marad.

A svéd almatortához semmilyen különleges hozzávaló nem szükséges, így nem kell bevásárlókörútra indulnod, hogy nekiállhass. Az elhatározástól a kész, megsült tortáig mindössze egyet órácska figyelmet követel tőled (sütéssel együtt), ráadásul elronthatatlan. 

Hozzávalók

A morzsához: 
140 g zabpehely
100 g darált mandula
80 g puha vaj
60 g barnacukor

Az almarétegekhez:
4 db nagyobb alma
2 tk fahéj
6-7 szem vajkaramella összemorzsolva

A tetejére:
80 ml tejszín
A tejfölhabhoz:
100 ml tejszín habbá verve
1 csomag vaníliás cukor
2 ek porcukor
150 g tejföl

Elkészítés

A morzsához a zabpelyhet, a darált mandulát és a barnacukort egy aprítóban összekeverjük, majd belerakjuk a vajat és újra átkeverjük.
Majd az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházakat, és 3-4 mm vékony szeletekre vágjuk. A tészta harmadát belesimítjuk a 18 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma aljába. A morzsára teszünk egy réteg almaszeletet, meghintjük fahéjjal, majd rámorzsolunk egy kis karamellát. Folytatjuk a rétegezést addig, amíg felhasználjuk a hozzávalókat. A maradék morzsával betakarjuk a torta tetejét, megszórjuk a megmaradt karamellával és leöntjük a tejszínnel.

180 fokra előmelegített sütőben, alacsony páratartalmú gőzprogramon sütjük, kb. 30 percig sütjük. A tejfölhabhoz a tejfölt elkeverjük a vaníliáscukorral, porcukorral, majd beleforgatjuk a habbá vert tejszínt is. A langyosra hűlt almatortát már szeletelhetjük is, és a tejfölhabbal díszítve tálaljuk.