Pizzasütés AEG sütő pizzaprogramján

Kategória: Konyhavarázs | 2021.06.05. 20.17 | Módosítva : 2021.10.10. 14.05

A nyúlós sajttal, a ropogós tésztával és az édeskés szósszal a pizza kétségtelenül az egyik kedvenc klasszikus, melyet az AEG sütő pizzaprogramján egyszerűen elkészíthetsz. Főzz egy kis paprikát is a szószba, így sokkal izgalmasabb lesz, mint a hagyományos szósz. 

Az AEG BPE742320M beépíthető sütő pizzaprogramján ropogós héj mellett lágy, szaftos pizzatészta sül. 

Hozzávalók 2 pizzához

A tésztához
    • 8 g friss élesztő
    • 150 g langyos víz
    • 250 g liszt
    • 5 g só
    • 2 g cukor
    • 25 g olívaolaj

A paradicsomos-borsos szószhoz
    • 4 gerezd fokhagyma
    • 2 db sárga vagy piros paprika
    • 1 fej fehér hagyma
    • 2 db magozott paradicsom
    • olívaolaj

A díszítéshez
Salátakeverék, só, bors

Elkészítés

Sütési idő: 2 óra (kelesztéssel együtt)
Az élesztőt langyos vízzel felfuttatjuk. A lisztet, a sót, a cukrot és az olívaolajat egy keverőtálba tesszük és a lisztes keveréket összedolgozzuk az élesztővel, majd robotgéppel, közepes teljesítményfokozaton simára dagasztjuk  (kb. 10 perc). Ha nincs robotgép, kézzel is dagaszthatjuk a tésztát, enyhén lisztezett nyújtódeszkán (10 -15 perc). A dagasztást követően enyhén kiolajozott tálba tesszük a tésztát, és letakarva kelesszük duplájára.

Közben elkészülhet a szószt. Ehhez elő kell melegíteni a sütőt 160-180 °C -ra, és betenni az összes zöldséget egy nagy tepsibe, meglocsolva olívaolajjal, süssük kb. 30 percig. Miután kissé kihűltek a sült zöldségek, turmixoljuk össze úgy, hogy kissé darabos szószt kapjunk. Állítsuk be a sütőt 220 °C -ra, és egy nagy tepsibe tegyük bele a megkelt tésztából forázott két pizzalapot. Miután megkenjük a tésztát szósszal, megszórjuk sajttal, tegyük be az egyik pizzát a sütőbe. Nyolc perc alatt a tészta átsül és a sajt is megolvad. Ha elkészül, szórjuk meg friss salátalevelekkel, sózás és borsozás után azonnal tálaljuk.