Mustáros vajhal, sült gyömbéres rizzsel és szójacsírával

Kategória: Konyhavarázs | 2022.07.19. 21.31 | Módosítva : 2022.07.24. 13.24

A keleties ízek kedvelőinek tökéletes ez a recept. Az omlós halat a fűszeres rizs teszi tökéletessé. A vajhal rendkívül ízletes, de csak kisebb adagot javasolt egyszerre megenni. 

A vajhal íze attól függően változik, hogy szinte nyersen, kissé átsütve vagy teljesen átsütve fogyasztjuk. Élettani hatásánál fogva (erősen hashajtó hatású lehet 15 dkg felett) óvatosan fogyasszuk. A mennyei íz kárpótol  a megfontoltságért. A gyömbéres sült rizskörettel a kisebb porció is laktató főétel lehet. 

Hozzávalók 
400 g bőr nélküli vajhal filé
1 ek. magos mustár
400 g jázmin rizs
2 gerezd fokhagyma
2 db chili paprika
1 darab friss gyömbér (kb. 2 cm)
1 ek. szójaszósz
60 g szójacsíra
60 g kesudió vagy mogyoró
2 db tojás
2 ek. apróra vágott metélőhagyma
2 ek. friss korianderlevél
1 db lime
növényi olaj
só, bors

Elkészítés 
Elkészítési idő: 45 perc
Öblítsük át a rizst alaposan meleg vízben, és hagyjuk lecsepegni. Rozsdamentes acéledénybe tesszük, majd ráöntünk 480 ml meleg vizet. Előmelegített sütőben (például az AEG BSE792380M beépíthető sütőben) pároljuk 99 °C-on Vital gőzprogramon, 45 percig. Miután megpuhult, villával átkeverjük át a rizst.

Vágjuk a halat négy egyforma méretű szeletre. Enyhén dörzsöljük be a felső oldalukat mustárral és sóval, majd szúrjuk a maghőmérőt az egyik filé közepébe. Helyezzük zománcozott tepsire, és tegyük be 80 °C-ra előmelegített sütőbe, Vital gőzprogramra. A maghőmérőt 58 °C-ra állítva. Készítsük el a rizst, amíg a hal elkészül. Melegítsünk fel néhány csepp olajat egy wokban vagy egy mélyebb serpenyőben. Dobjuk bele az apróra vágott fokhagymát, gyömbért, és a chili paprikát.

Adjuk hozzá a keverékhez a két felvert tojást, majd a főtt rizst és rottyantsuk meg, szójaszósszal és sóval ízesítve a köretet. Szórjuk a fűszeres rizsre a durvára vágott diót, és néhány percig pirítsuk. Majd adjuk hozzá a szójacsírát, szórjuk meg az apróra vágott metélőhagymával, korianderrel, és locsoljuk meg a lime levével. A kész halat azonnal tálaljuk a pirított rizzsel.