Lime mousse málna szósszal

Kategória: Konyhavarázs | 2021.06.13. 19.30 | Módosítva : 2021.06.16. 20.32

Az Electrolux gőzsütők magas páratartalmú gőzprogramján isteni mousse készül. Bármilyen gyümölcsből készülhet a krémes, lágy mousse, mi most a lime mousse receptjét mutatjuk meg. 

Az intenzív ízű málnaszósz és az édes lágy mousse tökéletes párost alkot. Ráadásul gyönyörűen néznek ki együtt. Mielőtt megismerkednénk a pontos recepttel, néhány gondolat a mousse történetéről. 

A könnyed, légies textúrájú hab, vagyis  franciául mousse a 18. században született. Ekkortájt vette át az uralmat a francia desszertek körében a hab alapokon nyugvó, a mai napig méltán híres csokoládéhab, a mousse au chocolat. A csokoládéhab a maga egyszerűségében nagyszerű. A lényeg a jó minőségű alapanyagokon van. Egy jó mousse-hoz csupán tojásfehérjére, csokoládéra és némi cukorra van szükség. Több receptben tojásárgáját, tejszínt is találunk, de ha igazán könnyű desszertre vágyunk, akkor csupán e három alapanyagból érdemes alkotni. A gépi mixerekkel a mousse készítése még egyszerűbbé vált, a kialakított hab tovább megőrizte eredeti állagát, így mára már ezernyi ízváltozattal készülhetnek a mousse-ok. 

Íme a lime mousse receptje!

Hozzávalók (8 főre)
1 rúd vanília
800 ml tej
1 lime
2 tojás
6 tojássárgája
150 g cukor

Elkészítés 
Kivajazunk 8 soufflé formát és lehűtjük őket hűtőben (nem fagyasztjuk). Felvágjuk hosszában a vaníliarudat és kikaparjuk a magokat. Tejbe tesszük a kikapart magokkal együtt és összeforraljuk. 10 percnyi főzést követően kivesszük a tejből a vaníliarudat és félretesszük a tejet, hogy kissé hűljön. Lereszeljük a lime héját és kifacsarjuk a levét. 

Ezt követően összekeverjük a tejszínt a tojással, a tojássárgájával, a cukorral, a lime héjával és levével egy tálban, majd a masszát hozzáöntjük a még meleg tejhez. A keveréket a lehűtött soufflé formákba tesszük. A habot a sütő 2. polcszintjén süssük magas páratartalmú gőzprogramon 100 °C -on 50 percig. Tálalás előtt hagyjuk hűlni 2-3 órán keresztül.

A szósz elkészítéséhez a fagyasztott málnát kicsit kiolvasztjuk, szűrőn áttörjük, majd hozzákeverjük a porcukrot és a lime levét. Tálaláshoz meglazítjuk a formák szélénél a mousse-t és ráborítjuk egy tányérra. Óvatosan öntsük rá a málnaszószt úgy, hogy az bevonja a süteményt, melyet friss málnával és citrommal díszíthetünk. 

Markabolt.hu Tipp: Az Electrolux KOCEH70X beépíthető sütő 72 literes sütőterében gőz hozzáadásával ínycsiklandó muffinokat és tökéletes pitéket készíthetsz.  De lehet akár sült csirke, lasagne vagy hal, a végeredmény mindig egyenletesen átsütött, omlós belsejű fogás lesz.